Translate

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες του θρυλικού ναυαγίου του "Ερέβους"


Το 1845 μια ερευνητική αποστολή, υπό τον Σερ Τζών Φράνκλιν, απέπλευσε από τη Βρετανία, προκειμένου να βρει το Βορειοδυτικό Πέρασμα, τη θαλάσσια δίοδο δηλαδή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αν ο Φράνκλιν έβρισκε το πέρασμα, η τότε Βρετανική Αυτοκρατορία θα κέρδιζε στον αγώνα της επικράτησης στην Άπω Ανατολή, καθώς η εμπορική προοπτική της Κίνας και της Ασίας γενικότερα αποτελούσε το "μήλο της έριδος" για τους Άγγλους, τους Γάλλους και δευτερευόντως και τους Αμερικανούς.

Η αποστολή όμως, αποτελούμενη από δύο πλοία το "Ερεβος" και τον "Τρόμο", δεν είχε αίσιο τέλος. Τα πλοία παγιδεύτηκαν στους πάγους και το πλήρωμά τους πέθανε μαρτυρικά από ασιτία και κακουχίες.

Για περισσότερα από 150 χρόνια μάταια ερευνητές αναζητούσαν κάποιο ίχνος των δύο πλοίων, μέχρι τη στιγμή που πέρσυ ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το ναυάγιο του "Ερέβους" σε βάθος μόλις 12 μέτρων. Ο "Τρόμος" ωστόσο, παρά τις έρευνες που συνεχίζονται, εξακολουθεί να αγνοείται.
 
Τα εντεταλμένα όργανα των καναδικών αρχών έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ναυάγιο του "Ερέβους", στις οποίες φαίνεται ότι το πλοίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση.


 Διαβάστε εδώ και εκεί 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.