Translate

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

YouTube: Επέτειος με δισεκατομμύρια φίλους και… έσοδα




Πριν από οκτώ χρόνια, στις 8 και 27 το βράδυ της 23ης Απριλίου του 2005, το πρώτο βίντεο διάρκειας μόλις 17 δευτερολέπτων που έδειχνε έναν επισκέπτη του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ ανέβηκε στο YouTube. Σήμερα, κάθε μήνα αναρτάται περισσότερο οπτικοακουστικό υλικό από όσο έχουν δημιουργήσει τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ τα τελευταία 60 χρόνια και οι συνολικές προβολές των βίντεο μέσα σε αυτή την οκταετία έχουν ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο.

Πως ξεκίνησε
Μια ιδέα τριών φίλων στις ΗΠΑ που έψαχναν τον τρόπο να αναρτήσουν βίντεο στο Διαδίκτυο αποτέλεσε την απαρχή του YouTube, της υπηρεσίας που σήμερα απαριθμεί 1 δισεκατομμύριο μοναδικούς χρήστες κάθε μήνα και εξαγοράστηκε το 2007 από τη Google έναντι μόλις… 1,65 δις δολαρίων (περίπου 1,2 δις ευρώ).

Όλα ξεκίνησαν σε ένα δωμάτιο πάνω από μια… πιτσαρία, όταν ο Τσαντ Χέρλι, ο Στιβ Τσεν και ο Τζάουεντ Καρίμ, συνάδελφοι σε μια μεγάλη διαδικτυακή εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών, διαπίστωσαν ότι αυτό που έλειπε στον παγκόσμιο ιστό ήταν μια σελίδα που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να αναρτούν και να παρακολουθούν βίντεο. Οι τρεις τους κατάφεραν να πείσουν επενδυτές ότι το σχέδιό τους θα μπορούσε να αποδειχθεί επικερδές και σύντομα -με τη χρηματοδότησή τους- το youtube απέκτησε διαδικτυακά… σάρκα και οστά.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι προβολές βίντεο άρχισαν να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, το ίδιο και οι αναρτήσεις από χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα πλέον, το YouTube έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Γης, οι οποίοι είτε θέλουν να δουν ένα μουσικό βίντεο, ένα δελτίο ειδήσεων, ή απλά να ψάξουν ανάμεσα στις εκατομμύρια αναρτήσεις που έχουν αποθηκευτεί σε αυτό.

Οι «εκατομμυριούχοι»
Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών της ιστοσελίδας περιορίζεται στη θέαση ή την ανάρτηση βίντεο, υπάρχουν όμως και εκείνοι που έχουν μετατρέψει το YouTube σε επικερδή επιχείρηση από την άνεση του… καναπέ τους. Περιπτώσεις ανθρώπων που πλούτισαν αξιοποιώντας την τεράστια επισκεψιμότητά του για να προβάλλουν τα προϊόντα τους, αλλά και εκείνων που απλά ανάρτησαν βίντεο, απλώς ζητώντας λεφτά από τους υπόλοιπους χρήστες, ίσως δίνουν ένα χρήσιμο… μάθημα σε όλους τους υπόλοιπους.

Κρέγκ Ρόουιν
«Πλούσιοι αυτού του κόσμου έχετε πολλά λεφτά. Δώστε μου κι εμένα ένα… εκατομμυριάκι». Τα βίντεο του Κρεγκ Ρόουιν, ενός άγνωστου κωμικού στις ΗΠΑ απέκτησαν σύντομα φανατικό κοινό, μεταξύ των οποίων και ένα… γενναιόδωρο εκατομμυριούχο, ο οποίος έδωσε στον Ρόουιν αυτό που ζητούσε. Έτσι απλά και όμορφα, ο κωμικός έγινε και αυτός με τη σειρά του εκατομμυριούχος.

Έμιλι Κιμ
Η Έμιλι Κιμ από τη Νότια Κορέα είναι κυριολεκτικά… χρυσοχέρα. Την ώρα που άλλες μαγείρισσες έβγαζαν βιβλία και είχαν τηλεοπτικές εκπομπές, η έξυπνη Κορεάτισσα αναρτούσε από το σπίτι της συνταγές και έδειχνε τον τρόπο μαγειρέματος εδεσμάτων της τοπικής γαστρονομίας. Σύντομα, τα βίντεο έγιναν διαδικτυακά ανάρπαστα, με αποτέλεσμα σήμερα η Κιμ να έχει μετακομίσει σε ένα ρετιρέ στο Μανχάτταν των ΗΠΑ και να βλέπει εκατοντάδες εταιρείες να… συνωστίζονται στην κουζίνα της για να προβληθούν μέσω των πιάτων της. Τα κέρδη από τη δραστηριότητά της στο YouTube ανέρχονται σε κάτι… λιγότερο από 100 εκατομμύρια.

Χάουαρντ Ντέιβις
Όταν ο ευτυχισμένος πατέρας αναρτούσε το 2007 ένα βίντεο με το μικρό του γιο να δαγκώνει το μεγαλύτερο, ώστε να το δει ο νονός του, δε φανταζόταν ότι θα προβαλλόταν περισσότερες από 500 εκατομμύρια φορές, καθιστώντας το ένα από τα πιο προβεβλημένα ερασιτεχνικά βίντεο όλων των εποχών. Η ενσωμάτωση διαφημίσεων σε αυτό τον έκανε πλούσιο, ενώ αξιοποίησε τη δημοσιότητα με μια σειρά προϊόντων, από μωρουδιακά ρούχα, μέχρι κούπες καφέ και εφαρμογές για κινητά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.