Translate

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αποκάλυψαν το μυστικό του εμβόλου των τριήρεων



Ένα έμβολο αρχαίου πολεμικού πλοίου που ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο κοντά στο Τομπρούκ των αφρικανικών ακτών το 1964 έκρυβε μυστικά που εξέπληξαν τους επιστήμονες που ανέλαβαν τη μελέτη του. Το βάρους μόλις 20 κιλών έμβολο ανήκε σε ένα ελληνικό ή ρωμαϊκό πλοίο που ναυάγησε -άγνωστο υπό ποίες συνθήκες- στα ανοιχτά της Λιβύης και οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι είχε χυτευθεί σε ένα κομμάτι, μια τεχνοτροπία ιδιαίτερα δύσκολη με την τεχνολογία της αρχαιότητας.

Ο Δρ. Νικ Φλέμινγκ, καθηγητής στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο της Βρετανίας σημείωσε ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο πιθανότατα να ήταν προέμβολο και όχι έμβολο. «Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το έμβολο τοποθετείται στην πλώρη κάτω από την ίσαλο γραμμή με στόχο να ανοίξει τρύπα στο κύτος του αντίπαλου πλοίου και να το βυθίσει. Το προέμβολο βρισκόταν στην πλώρη αλλά σε ψηλότερο σημείο και στόχο είχε να σπάσει τα κουπιά του εχθρού και να σκοτώσει ή να τραυματίσει τους κωπηλάτες. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση της αποτελεσματικότητας του όπλου αυτού, ήταν η ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία άλλαξε και τη ροή της Ιστορίας, όταν οι Έλληνες καταναυμάχησαν τον περσικό στόλο».

Σύμφωνα με τις ραδιοχρονολογήσεις του μπρούτζινου αντικειμένου, εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 100 π.Χ. και το 100 μ.Χ., γεγονός που ενισχύεται από τα διακοσμητικά σχέδια που έφερε και ήταν χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας.

Αν και η προέλευσή του θα παραμείνει μάλλον αδιευκρίνιστη, καθώς το ακριβές σημείο που εντοπίστηκε δεν έχει καταγραφεί, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι πληροφορίες που συνέλλεξαν από τη μελέτη του φωτίζουν μια παραγνωρισμένη σελίδα της αρχαίας Ιστορίας και του όπλου που κέρδισε πολλές ναυμαχίες.

ΠΗΓΗ: National Oceanography Centre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.