Translate

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το κινητό τηλέφωνο... σαραντάρισε




Ήταν σαν… χθες, πριν από 40 χρόνια, όταν ο αμερικανός εφευρέτης της Motorola Μάρτιν Κούπερ διέσχισε κεντρικό δρόμο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης κρατώντας ένα… τούβλο, με τους περαστικούς να τον κοιτούν με απορία. Το ογκώδες αντικείμενο με το βάρος του να ξεπερνά το ένα κιλό, έμελλε να αλλάξει τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ο Κούπερ έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Τεχνολογίας.

Ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο, με αρχική διάρκεια κλήσεων που μόλις άγγιζε τα 20 λεπτά και με μπαταρία που χρειαζόταν ένα δεκάωρο για να επαναφορτιστεί. «Ακόμα και το εικοσάλεπτο ήταν αρκετό, γιατί ποιος άντεχε να κρατάει στο αυτί του ένα τόσο βαρύ… κουτί για παραπάνω», δήλωσε χαριτολογώντας πριν από μερικά χρόνια ο Κούπερ.

Έπρεπε να περάσει μια ακόμα δεκαετία πριν ξεκινήσει η εμπορική διάθεση του DynaTAC 8000Χ όπως ονομαζόταν, με τα μεγαλύτερα εμπόδια να είναι η έλλειψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αλλά και η τσουχτερή του τιμή, η οποία το καθιστούσε σύμβολο ευμάρειας και επίδειξης, ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών.

Η πρώτη κλήση που έκανε ο τότε 44χρονος Αμερικανός ήταν στον… ανταγωνιστή του Τζόελ Έγκελ της εταιρείας AT&T για να τον ενημερώσει ότι στην ιδιότυπη κούρσα που είχαν επιδοθεί οι δύο εταιρείες ο Έγκελ «ήρθε δεύτερος».

Έμπνευση το… Σταρ Τρεκ
Ο δαιμόνιος εφευρέτης εμπνεύστηκε τη δημιουργία του κινητού από το Σταρ Τρεκ, τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1960. «Βλέποντας τον Κάπτεν Κερκ να χρησιμοποιεί μια συσκευή επικοινωνίας που θύμιζε τηλέφωνο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κατασκευάσω κάτι παρόμοιο. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε», σημείωσε ο Κούπερ, ο οποίος ακόμα και σήμερα, στην ηλικία των 84 ετών, παραμένει δραστήριος και εργάζεται στη Μέκκα της Τεχνολογίας, τη Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το κινητό τηλέφωνο δεν είναι η μόνη εφεύρεση του Κούπερ. Ο ίδιος κατασκεύασε για την αστυνομία του Σικάγο τους πρώτους φορητούς ασυρμάτους που συνδέονταν με τα συστήματα τηλεπικοινωνιών των περιπολικών, επιτρέποντας στα όργανα της τάξης να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα αστυνομικά τμήματα, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Δημιούργησε επίσης το πρώτο σύστημα τηλεειδοποίησης για τους γιατρούς, τον πρόγονο του βομβητή. «Η φιλοσοφία μου είναι ότι ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να κινείται, επομένως η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί ακριβώς αυτόν το σκοπό».

Σε πρόσφατη ομιλία του πάντως, ο Κούπερ φάνηκε μάλλον επιφυλακτικός για τα σύγχρονα μοντέλα κινητών τηλεφώνων: «Σήμερα τα κινητά κάνουν πολλά, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα. Θεωρώ ότι πολλές από τις υπηρεσίες που παρέχουν είναι απλά περιττές. Το κινητό είναι για να τηλεφωνούμε. Τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για το μέλλον; «Ο γάμος μεταξύ των δύο μεγάλων καινοτομιών, της κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου ανοίγει δρόμους που δε μπορούμε ακόμα να φανταστούμε. Θα ήθελα πάντως πολύ να είμαι ακόμα ζωντανός, όταν εφευρεθεί η συσκευή… τηλεμεταφοράς που βλέπαμε στο Σταρ Τρεκ», κατέληξε χαριτολογώντας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.