Translate

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τα μυστικά του "Curiosity" και ο... Κάπταιν Κερκ του Σταρ Τρεκ


Το ταξίδι των 566 περίπου εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη στον Άρη ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου του 2011 και λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιτυχημένη προσεδάφισή του το πρωί της Δευτέρας 6 Αυγούστου του 2012, το αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα της NASA με το ενδεικτικό του… ανθρώπινου πνεύματος όνομα «Περιέργεια» είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει την περιπλάνησή του στον κρατήρα Γκέιλ και το όρος Σαρπ του «Κόκκινου Πλανήτη».

Πρωταρχικός του στόχος, η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του και η αναζήτηση μιας οριστικής απάντησης στο θεμελιώδες ερώτημα για το αν ο πλανήτης είχε κάποτε -πριν εκατομμύρια χρόνια- τα βασικά οργανικά συστατικά που ευνόησαν κάποια στιγμή τη δημιουργία ζωής.

Εξοπλισμένο με 10 διαφορετικά τμήματα επιστημονικού εξοπλισμού βάρους 75 κιλών, ο οποίος επιτρέπει λεπτομερείς αναλύσεις δειγμάτων πετρωμάτων και ιζήματος που βρίσκονται στον κρατήρα, αλλά και με πυρηνική «καρδιά» πλουτωνίου που εξασφαλίζει τουλάχιστον μια δεκαπενταετία αυτονομίας, το “Curiosity” μέσα στην επόμενη διετία θα στείλει πίσω στη Γη έναν τεράστιο πλούτο φωτογραφικού υλικού, πληροφοριών και δεδομένων που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να σκιαγραφήσουν τη λεπτομερέστερη «ακτινογραφία» του Άρη που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Ξέρετε ότι…
Μέγεθος: Όσο ένα αυτοκίνητο Mini Cooper, διπλάσιο από τους… προγόνους του “Spirit” και “Opportunity” που προσεδαφίστηκαν το 2004 και… γίγαντας σε σύγκριση με το “Sojourner” που είχε μέγεθος… φούρνου μικροκυμάτων και βρέθηκε στον «Κόκκινο Πλανήτη» το 1997.

Τροχοί: Έξι ρόδες με ανεξάρτητη κίνηση, από τους οποίους οι τέσσερις έχουν και σύστημα ελέγχου διεύθυνσης, το οποίο επιτρέπει την επιτόπια περιστροφή της «Περιέργειας» κατά 360 μοίρες. Μπορεί να υπερπηδήσει εμπόδια ύψους μέχρι 75 εκατοστών.

Ακτίνες λέιζερ: Θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα. Διαθέτει σύστημα λέιζερ που επιτρέπει την ανάλυση των πετρωμάτων, αλλά και την ατμοποίησή τους έτσι ώστε να διαπιστωθεί η σύστασή τους.

Απόσταση: Η συνολική απόσταση που θα διανύσει στην επιφάνεια του Άρη μέσα στην επόμενη διετία, δε θα ξεπεράσει τα 18 χιλιόμετρα από το σημείο προσεδάφισής του, αλλά οι ειδικοί της NASA θεωρούν ότι είναι αρκετή για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Καιρικές συνθήκες: Αν και η επιφάνεια του Άρη μαστίζεται συχνά από αμμοθύελλες, οι συνθήκες κατά την προσεδάφισή του ήταν «ιδανικές», σύμφωνα με τη NASA.

Κόστος: Η αποστολή του “Curiosity” κόστισε περίπου 2 δις ευρώ και η τιμή περιλαμβάνει την ανάπτυξη του οχήματος, τα επιστημονικά του όργανα και την εκτόξευσή του.

Curiosity και… Star Trek: Η εμβληματική φυσιογνωμία του Τζέιμς Τ. Κερκ, Κυβερνήτη του αστρόπλοιου «Εντερπράιζ» στην τηλεοπτική σειρά «Σταρ Τρεκ» που καθήλωνε μπροστά στους δέκτες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας, «δάνεισε» τη φωνή του στα ενημερωτικά βίντεο της NASA που εξηγούσαν τη διαδικασία προσεδάφισης της «Περιέργειας». Ο Κάπταιν Κέρκ, κατά κόσμον Ουίλιαμ Σάτνερ, παραφράζοντας τα διάσημα λόγια της σειράς, ανέφερε: «Η Περιέργεια θα πάει εκεί που δεν έχει πάει ποτέ κανείς και θα περάσει το Διάστημα, το τελευταίο σύνορο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.