Translate

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αυτοδύτες προστατεύουν το πρώτο ατμοκίνητο υποβρύχιο


Έχει μείνει στην Ιστορία ως το πρώτο ατμοκίνητο υποβρύχιο. Βρίσκεται στο βυθό εδώ και 132 χρόνια και από την τυχαία ανακάλυψή του το 1995 έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων πιθανής ανέλκυσης. 


Δημιουργημα ενός... ιερέα στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, το Resurgam II, όπως είναι το όνομά του, είχε μήκος 13 μέτρων, πλάτος 3 μέτρα και ζύγιζε 30 τόνους. Βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1880, λίγο πριν παρουσιαστεί στο πολεμικό ναυτικό της χώρας που έβλεπε σε αυτό το μέλλον των θαλάσσιων εχθροπραξιών.

Σήμερα, αυτοδύτες από το σύλλογο του Τσέστερ, έχουν αναλάβει την προστασία του, τόσο από επίδοξους αρχαιοκάπηλους, όσο και από τα στοιχεία της φύσης, όσο φυσικά αυτό είναι δυνατόν.

Τοποθέτησαν ειδικές ράβδους ψευδάργυρου, κοινώς... τσίγκου, οι οποίες "απορροφούν" τη διάβρωση, διασώζοντας το σιδερένιο κουφάρι για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Αν και η ανέλκυσή του είναι τεχνικά εφικτή, οι αυτοδύτες προτιμούν να μείνει στο βυθό, τόσο επειδή αποτελεί ένα αξιοθέατο της θαλασσινής ιστορίας, όσο και επειδή ακόμα και αν ανελκυστεί είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρησή του.

Διαβάστε εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.