Translate

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 5-11 Αυγούστου 2012


Οι Ολυμπιακοί του Μπολτ
Έντονες συγκινήσεις, κατάμεστα στάδια και ένας… διαστημικός Γιουσέιν Μπολτ συνθέτουν το παζλ των Αγώνων του Λονδίνου, όπως διαμορφώνεται καθώς οδεύουμε προς την τελετή Λήξης. Παρά τον άστατο καιρό, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές «ζεσταίνουν» τους αθλητές και αν και τα παγκόσμια ρεκόρ… απουσιάζουν, η εικόνα κρίνεται θετική. Ο Τζαμαϊκανός σούπερ σταρ είναι πλέον και επίσημα ο μεγαλύτερος αθλητής του Στίβου, καθώς πέτυχε το «διπλό», κατακτώντας τα χρυσά μετάλλια στα 100 και τα 200 μέτρα, όπως έκανε και το 2008 στο Πεκίνο.

Εικονική επιμήκυνση
Έναν ολόκληρο… μήνα κερδίζουν τα εκατομμύρια των φορολογουμένων, καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο επιμήκυνσης των δόσεων από τρεις διμηνιαίες, σε επτά μηνιαίες. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» η μόνιμη επωδός των… χαρατσωμένων, την ώρα που αναζητούνται εναγωνίως μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ προς… εξευμενισμό της Τρόικας, με τις μειώσεις των συντάξεων και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων να είναι –και πάλι- σε πρώτο πλάνο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Κράτους εξακολουθούν να… αγνοούνται.

Αρειανή «Περιέργεια»
Προσεδαφίστηκε επιτυχώς το διαστημικό όχημα της NASA στον Άρη, ενθουσιάζοντας τους επιστήμονες και ανοίγοντας το δρόμο για την απάντηση του θεμελιώδους ερωτήματος για το αν ποτέ υπήρξε ζωή στον «Κόκκινο Πλανήτη». Έξω (από τη Γη) καλά πάμε, το θέμα είναι τι γίνεται στον πλανήτη μας, με πολέμους, καταστροφές, λιμούς και την οικονομική κατάρρευση να πλήττει ολοένα και περισσότερους. Δυστυχώς, δε φαίνεται να υπάρχει το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και εξεύρεσης λύσεων για τα… επίγεια, αφήνοντας πικρή γεύση σε όσους πιστεύουν στις δυνατότητες της ανθρωπότητας.

Γάλα γιοκ
Ακόμα και το γάλα κόβουν οι Έλληνες, λόγω της κρίσης και ένα βασικό αγαθό να μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP. Δραματική κάμψη και στις πωλήσεις αυτοκινήτων, με την αγορά να σημειώνει «κραχ». Η βενζίνη «αγγίζει» τα δύο ευρώ το λίτρο και η πτωτική τάση στην κατανάλωση έχει φτάσει το 13%. Δυσοίωνα μηνύματα από παντού, με τους πολίτες να στενάζουν από τα υπέρογκα βάρη που απαιτεί η έστω και στοιχειωδώς αξιοπρεπής διαβίωση.

Ψυχρολουσίες και… εγκαύματα
Πληθαίνουν οι φωνές από «υπεύθυνα χείλη» που θέλουν την Ελλάδα να εκδιώκεται από την Ευρωζώνη, με τις διαψεύσεις να είναι πιο χλιαρές από ποτέ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μιλάει για «διαχειρίσιμη έξοδο» η οποία όμως δεν είναι επιθυμητή γιατί εμπεριέχει κινδύνους για τον απλό κόσμο, ο οποίος είναι ήδη… καμμένος από το τσεκούρι της Εφορίας. Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μιλάει ευθέως για «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ασθενείς να αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας ή αγοράς φαρμάκων και όλο και περισσότερους να αποκλείονται από το κατ’ ευφημισμόν Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Εκατομμύρια διαφθοράς
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της παύσης επίορκου δημοσίου υπαλλήλου, η οποία είχε… κουμπαρά 8 εκατομμυρίων ευρώ, δεκάδες ακίνητα και μια… ανώνυμη εταιρεία για να διαχειρίζεται την περιουσία της. Καμία αναφορά δεν έγινε στη δήμευση των χρημάτων, τα οποία προφανώς προήλθαν από παράνομες συναλλαγές, δεδομένου ότι η υπάλληλος εργαζόταν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, θέτοντας εκ νέου ερωτήματα για τη λειτουργία της Θέμιδος και τη διαφθορά που επικρατεί στους διαδρόμους των δικαστηρίων.

53.000 παιδιά στον… αέρα
Εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών θα μείνουν από το Σεπτέμβριο τουλάχιστον 53.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι ελλειμματικός. Μόνη ελπίδα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία όμως λόγω δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Ο πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Συμεών Δανιηλίδης πάντως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι τα «προγράμματα είναι κοιμώμενα», την ώρα που πολλοί απελπισμένοι γονείς κατηγορούν τους αρμόδιους φορείς για «εξαπάτηση».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.