Translate

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Νέες ελπίδες για τους... φαλακρούς της Γης



Τέλος στη μισητή φαλάκρα που… βασανίζει εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο ελπίζουν ότι θα θέσουν μέσα στην επόμενη διετία επιστήμονες στις ΗΠΑ, όταν διατεθεί στην αγορά νέο φαρμακευτικό σκεύασμα, με ελληνική υπογραφή, που καταπολεμά τα αίτιά της.

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δρος Γιώργου Κωτσαρέλη, οι ειδικοί κατάφεραν να απομονώσουν το «ένοχο» για την τριχόπτωση γονίδιο PGD2 και πλέον βρίσκονται σε συζητήσεις με εταιρείες, προκειμένου να λάβουν άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, το οποίο θα χορηγείται με ιατρική συνταγή και θα έχει μορφή γαλακτώματος ή χαπιού.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα γονίδια εκείνα που ενεργοποιούνται όταν τα τριχοθυλάκια αρχίζουν να συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η φυσική αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής και κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τη διαδικασία της δημιουργίας φαλάκρας στα ανδρικά κρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων που αποκωδικοποίησαν τη διαδικασία της απώλειας μαλλιών στους άνδρες, ένα ένζυμο, η προσταγλανδίνη D, δίνει «εντολή» να σταματήσει η δημιουργία νέων τριχών. Έτσι, σταδιακά επέρχεται η… αποψίλωση του κρανίου, ένα πρόβλημα κυρίως αισθητικό, με ψυχολογικές όμως προεκτάσεις για μεγάλο ποσοστό εκείνων που διαπιστώνουν με φρίκη μπροστά στον καθρέπτη τους ότι δε θα ξαναχρειαστεί να… χτενιστούν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών του Δρος Κοτσαρέλη και του επιστημονικού του επιτελείου, οι άνδρες με απώλεια τριχών είχαν τριπλάσια επίπεδα της προσταγλανδίνης D στα σημεία της φαλάκρας σε σύγκριση με τα τμήματα εκείνα του κεφαλιού που είχαν ακόμα τριχοφυία. «Θεωρώ πως αν ελέγξουμε τη γενετική προδιάθεση φαλάκρας που προκαλεί η προσταγλανδίνη D, τότε όχι μόνο θα είμαστε σε θέση να ανακόψουμε την τριχόπτωση, αλλά ακόμα και να δώσουμε τη δυνατότητα αναγέννησης των τριχοθυλακίων», σημείωσε ο Δρ. Κωτσαρέλης στην έρευνά του.

Οι ελπίδες για την καταπολέμηση της φαλάκρας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οφείλεται στο ότι ήδη κυκλοφορούν στις ΗΠΑ φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της PGD2, κυρίως για τη θεραπεία του άσθματος.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διερευνήσουν και τις αντίστοιχες γονιδιακές διεργασίες και στις γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα αραίωσης ή εξασθένισης του τριχωτού της κεφαλής, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...
40% των ανδρών ηλικίας μέχρι 35 ετών έχουν απώλεια μαλλιών
65% των ανδρών ηλικίας μέχρι 60 ετών έχουν απώλεια μαλλιών
60% εκείνων που παρουσιάζουν τριχόπτωση αισθάνονται άσχημα
100 τρίχες ημερησίως είναι η φυσιολογική τριχόπτωση
100.000 τριχοθυλάκια υπάρχουν σε ένα υγιές ανδρικό κρανίο
3,5 δις δολάρια ετησίως ο τζίρος στις ΗΠΑ της αντιμετώπισης της τριχόπτωσης με χειρουργική επέμβαση μεταφύτευσης, χρήση ειδικών σαμπουάν, κ.λπ.
1.000.000 περίπου εγχειρήσεις μεταφύτευσης μαλλιών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Από αυτές: Το 75% αφορά άνδρες και το 25% γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.