Translate

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η "Περιέργεια" πάτησε στον "Κόκκινο Πλανήτη"



Μετά το ταξίδι των 570 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη στον Άρη, η «Περιέργεια», το αυτοκινούμενο όχημα της NASA, έστειλε ένα μήνυμα μέσω του… προσωπικού του λογαριασμού στο Τουίτερ: «Έφτασα με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη. Κρατήρα Γκέιλ σού ήρθα!». Για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια, το “Curiosity” θα πραγματοποιήσει μια σειρά μετρήσεων, αναλύσεων και δειγματοληψιών, προκειμένου να δοθεί η οριστική απάντηση για το αν ο «Κόκκινος Πλανήτης» είχε τα συστατικά εκείνα που θεωρούνται απαραίτητα για τη δημιουργία ζωής, ακόμα και αν εκείνη έχει εκλείψει εδώ και εκατομμύρια χρόνια από εκεί.
Σκηνές χαράς με αγκαλιές, πανηγυρισμούς και χαμόγελα ήταν στην… ημερησία διάταξη του κέντρου ελέγχου της NASA στη Πασαντίνα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, χθες το πρωί ώρα Έλλάδας, όταν το όχημα πάτησε απαλά και χωρίς… παρατράγουδα στον μακρινό πλανήτη.
Μέσα σε λίγα λεπτά από την επιτυχημένη προσεδάφιση, έφτασαν στη Γη και τα πρώτα «κλικ» από την «Περιέργεια»: Οι τροχοί, μερικές πέτρες και μικροί βράχοι είναι οι εικόνες σηματοδότησαν την έναρξη της αποστολής στον Άρη. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες, καλύτερης ανάλυσης και έγχρωμες, καθώς το “Curiosity” θα στέλνει έναν πλούτο δεδομένων που θα απαιτήσει… στρατιές ειδικών που θα τα μελετήσουν. «Αισθάνθηκα σαν να έπαιζα σε ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας», εκμυστηρεύθηκε ο Τσαρλς Ιλάτσι, επικεφαλής του Κέντρου Πρόωσης Τζετ της NASA και συμπλήρωσε: «Επαναλάμβανα όμως στον εαυτό μου ότι ήταν πραγματικότητα».

Αν και η «Περιέργεια» είναι το τέταρτο όχημα που στέλνει η NASA στον «Κόκκινο Πλανήτη», θεωρείται το πλέον εξελιγμένο, τόσο από άποψη εξοπλισμού, όσο και δυνατοτήτων. Καταρχήν θα εξερευνήσει το όρος Σαρπ ύψους 5 χιλιομέτρων μέσα στον κρατήρα Γκέιλ και θα αναζητήσει στοιχεία που θα πιστοποιήσουν πως ακριβώς ήταν ο Άρης, όταν κυλούσε νερό στην επιφάνειά του, αλλά και ποια ακριβώς ήταν η χημική σύστασή του.
Εξοπλισμένο με πυρηνική «καρδιά» πλουτωνίου, το “Curiosity” έχει τουλάχιστον μια δεκαπενταετία μπροστά του για να πραγματοποιήσει τις έρευνές του, χωρίς να εξαρτάται από τον Ήλιο, όπως οι… πρόγονοί του.
Το σίγουρο είναι, όπως λένε οι άνθρωποι της NASA, ότι «θα δοθούν απαντήσεις σε χρόνιες απορίες μας, αλλά επίσης θα τεθούν ερωτήματα που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας και θα αποτελέσουν τη μαγιά για το μέλλον των διαστημικών εξερευνήσεων».
Μικρά-μεγάλα
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανήλθε στα 2,5 δις δολάρια (περίπου 2 δις ευρώ)
Οι γεννήτριες πλουτωνίου θα παρέχουν «ζωή» στην «Περιέργεια» για 14 τουλάχιστον χρόνια
Το βάρος του επιστημονικού εξοπλισμού είναι δεκαπλάσιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες αποστολές
Είναι σε θέση να διαλύει πέτρες, να πραγματοποιεί γεωτρήσεις και να αναλύει τα δείγματα
Θα δοκιμάσει να εντοπίσει οργανικές ενώσεις, τη βάση δηλαδή της Ζωής
Διαθέτει ακτίνα λέιζερ που είναι σε θέση να ταυτοποιεί ιχνοστοιχεία και χημικές ενώσεις σε βράχους και το έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.