Translate

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η πιλότος των Spitfire έγινε 98 χρονών και... πετάει ακόμα!


Η Μαίρη Έλις έγινε 98 ετών και εδώ και... 80 χρόνια πετάει στους αιθέρες. Έχει βρεθεί στο κόκπιτ 76 τύπων αεροσκαφών, από μονοκινητήρια καταδιωκτικά, μέχρι τετρακινητήρια βομβαρδιστικά, ενώ έχει πιλοτάρει περισσότερα από 400 Spitfires.

Η δουλειά της Έλις, ως πιλότου της ΑΤΑ (Air transport Auxiliary) κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν να πετάει τα ολοκαίνουρια αεροσκάφη από τα εργοστάσια παραγωγής στις αεροπορικές βάσεις, προκειμένου να τα παραδώσει στις μοίρες τους.

Η ίδια, με περισσή δόση μετριοφροσύνης, αφηγείται τις εμπειρίες της στη βρετανική εφημερίδα "Ημερήσιος Τηλέγραφος" (Νταίηλη Τέλεγκραφ), μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η πρώτη πτήση της με Spitfire. "Ο μηχανικός εδάφους ανέβηκε στο φτερό δίπλα στο κόκπιτ και με ρώτησε πόσες φορές έχω πετάξει με Spit. Όταν του απάντησα ότι αυτή θα ήταν η πρώτη μου φορά... αυτός έπεσε από το φτερό!"

Η ΑΤΑ παρέδωσε συνολικά 308.567 αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του Πολέμου και η Έλις πιλόταρε περίπου 1000 από αυτά. Συνολικά 143 πιλότοι της ΑΤΑ σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο, δηλαδή ένας στους δέκα πιλότους που στελέχωναν την ΑΤΑ.

Σε μια άλλη περίπτωση η Έλις πιλόταρε ένα βαρύ βομβαρδιστικό Wellington. Όταν προσγειώθηκε, το προσωπικό εδάφους ρώτησε ποιος πιλόταρε το τετρακινητήριο "θηρίο" και όταν η Έλις τους απάντησε ότι η ίδια ήταν πίσω από τα χειριστήρια, οι τεχνικοί έψαξαν όλο το Wellington για να δουν που κρυβόταν ο άνδρας πιλότος. Τελικά πείστηκαν ότι μια μικροκαμωμένη γυναίκα ήταν εκείνη που πράγματι πιλόταρε το Wellington.

Διαβάστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.