Translate

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ιστορικά πρωτοσέλιδα: "Η ανάγκη αραιώσεως του πληθυσμού" - Το προμήνυμα του μεγάλου λιμού του χειμώνα 1941-42


Λίγο μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας από τις ναζιστικές ορδές, στο φύλλο της εφημερίδας "Ακρόπολις" της 27ης Μαϊου 1941, ένα δίστηλο, "χαμένο" ανάμεσα σε άλλα ειδησάρια της δεύτερης σελίδας, με τίτλο "Η ανάγκη αραιώσεως του πληθυσμού της Πρωτευούσης" έχει μεγάλο κοινωνιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Ο Δ. Πολύζος, "υπουργός" Αγορανομίας (!) της "κυβέρνησης" Τσολάκογλου (ο Έλληνας Κουίσλινγκ διορίστηκε από τους ναζί "πρωθυπουργός" στις 29 Απριλίου του 1941, δύο μόλις ημέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς) αναφέρεται στο "επισιτιστικό πρόβλημα της Αθήνας και προτρέπει όσους έχουν "άκρες" στην επαρχία, να φύγουν. 

Όσοι παραμείνουν στην Αθήνα "δεν πρέπει να αναμένουν καμμίαν βελτίωσιν της καταστάσεως".

Δυστυχώς, όπως έγραψε η Ιστορία, ο χειμώνας του 41-42 ήταν από τους σκληρότερους, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα και τις κακουχίες.

Η ομολογία αδυναμίας της "κυβέρνησης" να μεριμνήσει ακόμα και για τα στοιχειώδη για την έστω και οριακή επιβίωση των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, ήδη από το Μάιο του 1941, ήταν ένα τραγικό προμήνυμα για το τι έμελλε να επακολουθήσει μερικούς μήνες αργότερα...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.