Translate

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ιστορικά πρωτοσέλιδα: Η Μάχη της Κρήτης, εφημερίδα "Ακρόπολις", Τρίτη 27 Μαϊου 1941


Στην "αρχαιοτέρα των ελληνικών εφημερίδων", όπως... αυτοπροσδιορίζεται η εφημερίδα "Ακρόπολις" με ημερομηνία έκδοσης την Τρίτη 27 Μαϊου 1941, η βασική είδηση στο πρωτοσέλιδο αφορά στη Μάχη της Κρήτης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεδομένης της κατάληψης της ηπειρωτικής Ελλάδας και του καθεστώτος αυστηρής λογοκρισίας που ίσχυε ήδη από την περίοδο της μεταξικής Δικτατορίας, είναι λογικό η "οπτική γωνία" της εφημερίδας να είναι φιλογερμανική. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίληψη στον ελληνικό Τύπο της εποχής ότι η Μάχη της Κρήτης ήταν πόλεμος μεταξύ Γερμανών και Βρετανών, με τις αναφορές στη συμμετοχή των Κρητικών να περιορίζονται μόνο σε έμμεσες ή και άμεσες αναφορές στην κακομεταχείριση αιχμαλώτων, γεγονός που λίγες μέρες αργότερα χρησιμοποιήθηκε τεχνηέντως από τους ναζί για να δικαιολογήσει τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων.

Το προσεχές διάστημα, μέσα από το blog μου, θα αναρτήσω και άλλα ιστορικά πρωτοσέλιδα που αφορούν στην περίοδο 1940-1950, με στόχο να μοιραστώ με όλους όσοι τυχόν ενδιαφέρονται για το πως αποτυπώθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.