Translate

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Εντυπωσιάζει η ανέλκυση του ναυαγίου του "Μουρμάνσκ"


Τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1994, το καταδρομικό "Μουρμάνσκ" του πάλαι ποτέ σοβιετικού πολεμικού ναυτικού, παρασυρμένο από τα κύματα την ώρα που μεταφερόταν σε διαλυτήριο πλοίων στην Ινδία, προσάραξε σε ερημική νορβηγική ακτή και "έκατσε" στα αβαθή.
Μόλις το 2009 αποφάσισε η νορβηγική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανέλκυση του ναυαγίου, επιλέγοντας τη μέθοδο της δημιουργίας υδατοφράκτη και την απομάκρυνση της θάλασσας, έτσι ώστε το πλοίο να "κοπεί" επιτόπου, σαν να βρισκόταν στην ξηρά.
Η διαδικασία αυτή είναι βέβαια ιδιαίτερα πολύπλοκη τεχνικά και δαπανηρή, από την άλλη πλευρά όμως οι ιθύνοντες νόες την επέλεξαν διότι θεωρείται η πιο αβλαβής περιβαλλοντικά, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ναυάγιο.
Διαβάστε εδώ:


Περισσότερες φωτογραφίες από τις φάσεις της ναυαγιαίρεσης, αλλά και του καταδρομικού σε εποχές κομμουνιστικής... δόξας μπορείτε να δείτε παρακάτω:






1 σχόλιο:

  1. παει καιρος που ειχα δει την Ιταλικη αρχαιολογικη υπηρεσια να κανει κατι αντιστοιχο.
    Βρηκαν ενα αρχαιο ναυαγιο ανοιχτα στην θαλασσα (εξω απο τη Βενετια) και με την ιδια μεθοδο (sheet piling) και πραγματικα καταφεραν να ανοιξουν μια τρυπα στο νερο!!! δες σχετικο: http://www.salve.it/uk/sezioni/boccalama/interventi.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.