Translate

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Χιρόο Ονόντα: Ο πόλεμός του τελείωσε 30 χρόνια αργότερα


Ο Ιάπωνας υπολοχαγός Χιρόο Ονόντα παρέμεινε κρυμμένος στη ζούγκλα των Φιλιππίνων για 30 χρόνια μετά την επίσημη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρνούμενος να δεχθεί ότι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είχε συνθηκολογήσει άνευ όρων μετά τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το ναγκασάκι το 1945.


Όταν τελικά παραδόθηκε το 1974, μετά από παραίνεση και σχετική διαταγή του επικεφαλής της μονάδας του, ο οποίος βρέθηκε στο νησί Λουμπάνγκ των Φιλιππίνων ειδικά για να πείσει τον Ονόντα να παραδοθεί, η ιστορία του έγινε παγκοσμίως γνωστή και στη χώρα του έγινε δεκτός με τιμές ήρωα.


Για τριάντα χρόνια ο Ονόντα περιπλανιόταν στη ζούγκλα, αρχικά με 3 ακόμα συστρατιώτες του, από τους οποίους ο ένας παραδόθηκε το 1950 και οι άλλοι δύο σκοτώθηκαν, ο ένας εξ αυτών σε "μάχη" με ντόπιους χωρικούς το 1972.

Μετά την επιστροφή του στην Ιαπωνία, ο νέος τρόπος ζωής των συμπατριωτών του, αλλά και η συνεχής "παρακολούθηση" από τα ΜΜΕ τον ανάγκασαν να φύγει για τη Βραζιλία όπου έζησε αρκετά χρόνια σε αγρόκτημα, ενώ έφτιαξε και σχολές επιβίωσης στη χώρα του, προκειμένου να μυήσει όσους ήθελαν στα μυστικά της ζωής σε δύσκολες συνθήκες.

Η περίπτωση πάντως του Ονόντα δεν ήταν μοναδική: Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες Ιάπωνες, οι οποίοι αποκόπηκαν από τις γραμμές τους κατά την ταχεία προέλαση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, παραδόθηκαν αρκετά αργότερα από το 1945.

Το βιβλίο του Ονόντα για την περιπέτειά του έγινε παγκόσμιο best seller.

Ο Ονόντα πέρασε στην αιωνιότητα χθες, πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών.

Διαβάστε εδώ, εκεί, παραπέρα και ισαδωχάμου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.