Translate

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ο τελευταίος Εσθονός ναζί και ο "πόλεμος" Ρωσίας-Εσθονίας

Ο Χάραλντ Νούγκισεκς τότε, σε φωτογραφία του 1944...


...και σε πρόσφατη φωτογραφία, με το Σιδηρό Σταυρό να ξεχωρίζει στην τσέπη του στήθους του. 

Με πλήρεις στρατιωτικές τιμές και με την παρουσία εκπροσώπων των αρχών της Εσθονίας κηδεύτηκε ο Χάραλντ Νούγκισεκς, ο τελευταίος Εσθονός που τιμήθηκε με τον Σιδηρό Σταυρό των ναζί για τις "υπηρεσίες" που πρόσφερε στον πόλεμο κατά των τότε σοβιετικών, ως συνεργάτης των ορδών του παράφρονα Γερμανού δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ.

Η κηδεία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία, όχι μόνο λόγω της παρουσίας υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών της χώρας της Βαλτικής που "νομιμοποίησε" τη δράση του Εσθονού ναζί, αλλά και επειδή έδωσε την αφορμή σε πολλούς νοσταλγούς των ναζί, νεοφασίστες και λοιπά αποβράσματα να διαδηλώσουν την πίστη τους στα χιτλερικά ιδεώδη.

Από την πλευρά τους πάντως οι Εσθονοί έσπευσαν να διαχωρίσουν την ιδεολογική ταυτότητα του μακαρίτη, από το ρόλο του ίδιου και των ομοίων του, οι οποίοι υπό τη "σκέπη" των ναζί και με την αμέριστη βοήθειά τους πολέμησαν για την απελευθέρωση της Εσθονίας από τους κομμουνιστές που είχαν καταλάβει τις χώρες της Βαλτικής σε συνέχεια μυστικής συμφωνίας με τους ναζί.

Διαβάστε εδώ, εκεί και παραπέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.