Translate

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ελένη Αντωνιάδου, η επιστήμονας της χρονιάς



Η 25χρονη Ελένη Αντωνιάδου αναδείχθηκε «γυναίκα τη χρονιάς» και παρέλαβε την τιμητική της διάκριση στο Λονδίνο, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την προβολή του ρόλου της γυναίκας στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. 

Η Ελληνίδα επιστήμονας, η οποία κατέκτησε την κορυφή στην ετήσια εκδήλωση «2013 FDM Everywoman In Technology Awards», ασχολείται μεταξύ άλλων με τη βιοτεχνολογία και την αναγεννητική ιατρική, ενώ από το 2012 συμμετέχει ενεργά και στην Ακαδημία της NASA, καθώς επιλέχθηκε μεταξύ 1200 υποψηφίων και πλέον είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της διεύθυνσης βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο εξερεύνησης του Άρη της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Η κ. Αντωνιάδου είναι επικεφαλής του οργανισμού «Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες» και δημιούργησε μια τεχνητή τραχεία, η οποία χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το πρώτο παγκοσμίως πλήρως λειτουργικό τεχνητό όργανο που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή. 

Δεδομένου ότι η αναζήτηση κατάλληλων μοσχευμάτων και δοτών είναι χρονοβόρα και πολλές φορές αναποτελεσματική, με δυσάρεστες συνέπειες για τους ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, η διαδικασία δημιουργίας τεχνητών «ανταλλακτικών» για το ανθρώπινο σώμα θεωρείται ένα από τα πολλά υποσχόμενα πεδία της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. Η ίδια επίσης θεωρεί πως όταν η δημιουργία τεχνητών ανθρώπινων οργάνων τελειοποιηθεί, η όλη διαδικασία θα είναι πολύ πιο απλή, ενώ θα πλήξει και το κύκλωμα παράνομης διακίνησης ανθρώπινων οργάνων, με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων ετησίως, που ανθεί κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Βλέπω τον εαυτό μου ως μελλοντολόγο και υβριδικό επιστήμονα», αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα της NASA και συμπληρώνει: «Είχα την ευλογία να γεννηθώ στη χώρα του Φωτός, την Ελλάδα, εκεί που η Φιλοσοφία, η Τέχνη και η Λογοτεχνία αναπτύχθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση των σύγχρονων επιστημών. Φιλοσοφία σημαίνει «αγάπη για τη Σοφία» και αυτό ακριβώς αποτέλεσε την έμπνευσή μου στο ταξίδι για την ανακάλυψη της Γνώσης».

Η νεαρή Ελληνίδα κατέκτησε το… Έβερεστ των βραβείων που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2011 και απονέμονται σε γυναίκες που ξεχώρισαν για την επιστημονική τους κατάρτιση, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος τους σε μια ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα. «Μόλις το 19% των υπευθύνων και το 14% των επαγγελματιών της τεχνολογίας είναι γυναίκες και επιστήμονες όπως η κ. Αντωνιάδου μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τη νέα γενιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολόγηση της βράβευσής της. 

«Δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να πετύχει το γυναικείο φύλο», σχολίασε η Μαξίν Μπένσον, η οποία είναι εκ των ιδρυτών της επιτροπής βράβευσης. «Όλες οι υποψήφιες ξεχώρισαν για το έργο τους, η κάθε μια στον τομέα εξειδίκευσής της. Μοιράζονται όμως όλες πολλά: Ξεκάθαρο όραμα, πάθος για την τεχνολογία και την πεποίθηση ότι όλα είναι εφικτά», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Ελένη Αντωνιάδου με δικά της λόγια
«Είμαι πεπεισμένη ότι ο καθένας μας μπορεί να είναι καταλύτης για την αλλαγή, εκείνος που αλλάζει τα πράγματα σε κάθε περίσταση, σε κάθε οργανισμό. Απαιτούνται όραμα, πρωτοβουλίες, υπομονή, σεβασμός, επιμονή και πίστη, ώστε να ηγηθείς κάθε προσπάθειας για αλλαγή. Για μένα, σε κάθε δυσκολία κρύβεται και μια ευκαιρία, το πρόβλημα είναι να βρεις τον τρόπο να την αδράξεις. Δεν πιστεύω στα αδιέξοδα στην κοινωνία, την πολιτική και την καθημερινότητα και αυτό που βλέπουμε συνήθως εξαρτάται από αυτό που ψάχνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.