Translate

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μια αιωνιότητα και μια μέρα σε ένα λεπτό στο Διαδίκτυο



Μια αιωνιότητα και… μια μέρα χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να δει τα δεδομένα που αναρτώνται σε ένα μόλις λεπτό στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της Intel, κολοσσού της πληροφορικής, που κατέγραψε τη δραστηριότητα των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικό της γεωμετρικής αύξησης του ιντερνετικού… μποτιλιαρίσματος είναι το γεγονός ότι σήμερα οι συσκευές με σύνδεση στο Διαδίκτυο ισούνται με τον παγκόσμιο πληθυσμό, ξεπερνούν δηλαδή τα 7 δις, ενώ μέχρι το 2015 θα έχουν διπλασιαστεί.

Μέσα σε 60 μόνο δευτερόλεπτα, «ταξιδεύουν» 204 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «κατεβαίνουν» 47.000 εφαρμογές, 20 εκατομμύρια φωτογραφίες και 1,3 εκατομμύρια βίντεο κρατούν τους χρήστες καθηλωμένους μπροστά στις οθόνες τους. Αυτοί είναι λίγοι από τους αριθμούς που προκαλούν… ίλιγγο και καταδεικνύουν ότι το Διαδίκτυο διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, με αυξητικές μάλιστα τάσεις.

«Η μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με τρία χρόνια νωρίτερα είναι ο τεράστιος όγκος δεδομένων που διακινείται μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και όχι μόνο μέσω υπολογιστών», σχολιάζει η Κρίσταλ Τέμπλ, υπεύθυνη της έρευνας για την Intel και συμπληρώνει: «Η διαχείριση της ροής των πληροφοριών αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, αλλά και για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Ακόμα και μια διακοπή σύνδεσης για ελάχιστα λεπτά, θα κοστίσει δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία».

Η ραγδαία εξάπλωση του Διαδικτύου ενέχει όμως και άλλους κινδύνους, εκτός από την πιθανότητα κατάρρευσής του: Πόσο ασφαλείς είναι οι διαδικτυακές συναλλαγές, πως ελέγχονται για την ακρίβειά τους οι πληροφορίες που αναρτώνται και το κυριότερο, πόσο κινδυνεύει το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών; «Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις», σχολιάζει ο Σκοτ Έμσουερθ, αναλυτής του Διαδικτύου σε μεγάλη εταιρεία των ΗΠΑ. «Η εποχή της υπερπληροφόρησης που ζούμε έχει σαφές αντίκτυπο στην ποιότητα και την ακρίβεια των ειδήσεων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Μια ανακριβής φήμη μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές κάνοντας το γύρο του κόσμου σε ελάχιστο χρόνο, μέχρι να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της. Παράλληλα, είναι πλέον ακατόρθωτο να επεξεργαστεί ο κάθε χρήστης τις πληροφορίες που τον «βομβαρδίζουν» κάθε λεπτό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.