Translate

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Από το Διάστημα στην άβυσσο του Ωκεανού


Ο Ατλαντικός Ωκεανός στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ φιλοξενεί ένα υποβρύχιο… μουσείο με μοναδικά εκθέματα της ιστορίας των διαστημικών αποστολών της NASA. Ο Τζεφ Μπέζος, δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της διαδικτυακής υπηρεσίας Amazon, χρηματοδότησε την επιχείρηση ανέλκυσης τμημάτων των πυραύλων «Απόλλων», οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, σε βάθος που αγγίζει τα 5 χιλιόμετρα και σε απόσταση 600 περίπου χιλιομέτρων από τις ακτές.


Οι προωθητικές ρουκέτες είναι θηριώδεις σε μέγεθος και ισχύ και κατά την εκτόξευση αποκολλούνταν σταδιακά από τον πύραυλο και έπεφταν στων ωκεανό, παραμένοντας στην άβυσσο για περισσότερα από 40 χρόνια. 


«Τα ρομποτικά υποβρύχια που χρησιμοποιήσαμε μας έστειλαν εικόνες από μια υποβρύχια χώρα των θαυμάτων», έγραψε ο Μπέζος στην ιστοσελίδα του και συμπλήρωσε: «Μια μοναδική συλλογή γλυπτών, με τσαλακωμένα και καμμένα μεταλλικά μέρη προωθητικών ρουκετών που μαρτυρούν τον αγώνα της ανθρωπότητας να κατακτήσει το Διάστημα».



Αν και ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι συγκεκριμένοι κινητήρες, αν δηλαδή πράγματι αποτελούσαν μέρος του «Απόλλων 11» που έφερε τους πρώτους αστροναύτες στη Σελήνη το 1969,  ο Μπέζος σκοπεύει να τους δωρίσει σε μουσεία των ΗΠΑ. «Από μικρός έβλεπα με θαυμασμό την εξερεύνηση του Διαστήματος. Ελπίζω ότι οι πυραυλοκινητήρες θα εμπνεύσουν τη νέα γενιά», σημείωσε ο Μπέζος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.