Translate

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Απολαύστε το βυθό από την οθόνη του υπολογιστή σας


Τη μοναδική ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου, από την άνεση του… καναπέ σας και την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, μπορείτε πλέον να απολαμβάνετε χάρη στις πανοραμικές φωτογραφίες από κοραλλιογενείς υφάλους που πρόσθεσε η Google στη γνωστή της υπηρεσία Street View, η οποία μέχρι στιγμής απεικόνιζε τον κόσμο πάνω από τα… κύματα. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, οι υποθαλάσσιοι θησαυροί της Χαβάης και των Φιλιππίνων είναι οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη της εταιρείας.

Το φωτογραφικό υλικό συλλέχθηκε για τις ανάγκες της καταγραφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς οι ύφαλοι αποτελούν πραγματικές κοιτίδες βιοποικιλότητας.
Αν και στο παρελθόν η Google είχε αναρτήσει εικόνες από τους βυθούς των Ωκεανών, βασισμένες σε στοιχεία από ηλεκτρονικές καταγραφές τους, είναι η πρώτη φορά που πραγματικές φωτογραφίες «ανεβάινουν» στην υπηρεσία αυτή. «Προσφέρουμε σε όλους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν όσα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», σημείωσε η Τζένιφερ Φολκς, επικεφαλής του προγράμματος Ωκεανών της εταιρείας.
Πως γίνεται η φωτογράφηση

Αυτοδύτες εξοπλισμένοι με υποβρύχια… σκούτερ, πάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί τρεις κάμερες υπερυψηλής ανάλυσης με ευρυγώνιους φακούς, έκαναν το γύρο των υφάλων και κατέγραφαν κάθε λεπτομέρειά τους. Στη συνέχεια, ειδικοί ετοίμαζαν ένα φωτομωσαϊκό που επιτρέπει τη δημιουργία μιας εικόνας 360 μοιρών. «Όχι μόνο εξειδικευμένοι επιστήμονες, αλλά και ο καθένας, μπορούν να εκτιμήσουν την ομορφιά των βυθών, τις μορφές ζωής που έχουν το σπίτι τους εκεί, αλλά και τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στις θάλασσές μας, καθώς δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Φύση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος», σημείωσε ο Χιού Πάτναμ που συμμετείχε ως αυτοδύτης-καμεραμάν στο εγχείρημα.
ΒΟΧ Οι… χαρτοπόλεμοι
Η κίνηση πάντως της  Google να ενεργοποιήσει την υπηρεσία αυτή δεν είναι τυχαία. Η κίνηση της Apple να χρησιμοποιήσει στα νέα iPhone δική της χαρτογραφική υπηρεσία και η αντίστοιχη της Nokia να ενεργοποιήσει τη συνεργασία της με την Amazon, εντείνουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες που διεκδικούν πίτα από μια αγορά αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, όπως αντικατοπτρίζεται τόσο στη χρηματιστηριακή τους αξία, όσο και στη δημοφιλία των εφαρμογών τους.

ΒΟΧ Ανακάλυψαν 1,5 εκατομμύρια νέα είδη!

Ένα ερευνητικό ταξίδι διάρκειας τριών ετών σε όλες τις θάλασσες της Γης αποκάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύρια άγνωστα είδη ζωής, καταδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τους Ωκεανούς που καλύπτουν το 72% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη μας. Η αποστολή «Τάρα» διήνυσε σχεδόν 120.000 χιλιόμετρα στη θάλασσα και συνέλλεξε περισσότερα από 30.000 δείγματα νερού, η μελέτη των οποίων αποκάλυψε το θαυμαστό μικροσκοπικό κόσμο που κρύβει στην αγκαλιά της. Οι μικροοργανισμοί βρέθηκαν από την επιφάνεια μέχρι και 2.000 μέτρα κάτω από αυτήν, ενώ δυσάρεστη έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι η συγκέντρωση πλαστικών και άλλων ανθρώπινων απορριμμάτων ξεπερνούσε σε περιπτώσεις ακόμα και τα 50.000 κομμάτια ανά τετραγωνικό μίλι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.