Translate

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

HC1: Ο υπολογιστής που θα… φορεθεί πολύ



Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που… φοριέται στο κεφάλι του χρήστη και λειτουργεί με κινήσεις του αλλά και φωνητικές εντολές παρουσιάστηκε επίσημα από μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικών ειδών, με την κυκλοφορία του στην αγορά να προγραμματίζεται για τις αρχές Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το HC1, το πνευματικό «τέκνο» της Motorola Solutions, το οποίο μοιάζει με υβρίδιο κράνους πιλότου μαχητικού αεροσκάφους και διαστημικού εξοπλισμού από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το βασικό πλεονέκτημα του υπολογιστή… κεφαλής είναι ότι λειτουργεί χωρίς να απαιτούνται τα δάχτυλα του χρήστη και εκτελεί όλες τις συμβατικές εφαρμογές, από ανάγνωση, αποστολή και λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, μέχρι τηλεδιάσκεψη και μαγνητοσκόπηση ήχου και εικόνας.

Για… ειδικές αποστολές
Ο Πολ Στάινμπεργκ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογικών καινοτομιών της εταιρίας είναι σαφής σε ό,τι αφορά στο κοινό που απευθύνεται το HC1: «Αν και ανοίγει ένα καινούριο πεδίο εφαρμογών για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι επαγγελματίες που απαιτούν ανεξαρτησία κινήσεων χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους, θα το βρουν εξαιρετικά χρήσιμο. Από χειρούργους που θέλουν να καταγράφουν κάποια εγχείρηση και να έχουν παράλληλα πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, μέχρι μηχανικούς αυτοκινήτων που θέλουν να διαβάζουν τις οδηγίες του κατασκευαστή, επισκευάζοντας τον κινητήρα. Στην ουσία οι εφαρμογές είναι απεριόριστες, όσο και η φαντασία του ιδιοκτήτη τους».

Προέκταση του σώματος οι υπολογιστές του μέλλοντος
Από τα ογκώδη επιτραπέζια «κουτιά» του χθες και τα «έξυπνα» κινητά, τα λάπτοπ και τις ταμπλέτες του σήμερα φαίνεται ότι οι υπολογιστές του αύριο θα είναι στην ουσία προέκταση του σώματος των χρηστών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αναλυτές της αγοράς, όπως ο Τζον Λάιμπεκ, ο οποίος τονίζει ότι η καινοτομία της Motorola ανοίγει το δρόμο για παρόμοια προϊόντα που θα καθορίσουν και τις προτιμήσεις των χρηστών παγκοσμίως. «Όταν η  Google είχε προαναγγείλει τα γυαλιά-κομπιούτερ, τα οποία όμως δε θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο πριν το τέλος του 2013, πολλοί τα θεώρησαν ως μια εκκεντρική πρόταση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όσο πιο εύκολη γίνεται η καθημερινότητά μας λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονται προς τέτοια προϊόντα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.