Προκαλεί τρόμο με την απλότητά του ο θάλαμος "χειρουργικών" ανακρίσεων
Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για τη μεθοδικότητά τους, την ακρίβεια στη λεπτομέρεια και την εμμονή τους με την τάξη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά -διεστραμμένα όμως επί το αρνητικότατο- επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας στη φυλακή Χοενσενχάουζεν στο πρώην ανατολικό Βερολίνο, η οποία λειτούργησε από το 1951 μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της κομμουνιστικής δικτατορίας της Ανατολικής Γερμανίας το 1989. Το παράδοξο είναι ότι επισήμως αυτό το κολαστήριο δεν υπήρξε ποτέ. Δεν αναφερόταν στους χάρτες της εποχής, ενώ και οι φυλακισμένοι μεταφέρονταν με άκρα μυστικότητα, χωρίς να γνωρίζουν που βρίσκονται.
Στο κέντρο παρακολούθησης των κελιών, οι τηλεοράσεις μένουν σήμερα βουβές
Σε αυτή τη φυλακή με το... αρκούντως γερμανικό όνομα, χιλιάδες "εχθροί του λαού" φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και στιγματίστηκαν για μια ζωή από τα όργανα της τρομερής μυστικής αστυνομίας της χώρας Στάζι, η οποία είχε στηθεί κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν της χιτλερικής Γκεστάπο.
Στοιβαγμένα δοχεία παρασκευής και μεταφοράς φαγητού
Σήμερα, οι Γερμανοί οι οποίοι σέβονται την ιστορική τους μνήμη, ακόμα και τα αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά της ανθρωπότητας, έχουν μετατρέψει τη φυλακή σε μουσείο μνήμης. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες βλέπουν τα κελιά και ακούν τις μαρτυρίες επιζώντων οι οποίες καταγράφηκαν για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της Οδύσσειάς τους.
Θάλαμος ανακρίσεων και απομόνωσης
Πολλοί φωτογράφοι έχουν καταγράψει με το φακό τους το εσωτερικό της φυλακής, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και διάθεση στρέβλωσης της Ιστορίας και προσαρογής στα πιστεύω του καθενός μας, τα εγκλήματα κατά της αξιοπρέπειας και του δικαιώματος του ανθρώπου στην Ελευθερία, δε γνωρίζουν σύνορα, είτε διαπράττονται στις ΗΠΑ (βλέπε Γκουαντάναμο), είτε στη Γερμανία (Δυτική και Ανατολική της εποχής), είτε στη Σοβιετική Ένωση, είτε στην Ελλάδα και όπου αλλού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.