Translate

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πόλεις στους... Πόλους


Θυμίζοντας το μυθιστόρημα «Σεζάρ Κασκαμπέλ» του Ιουλίου Βέρν, οι Ρώσοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μια πόλη 5 χιλιάδων κατοίκων, στο βόρειο πολικό κύκλο, την «Ούμκα». Παίρνοντας το όνομά της από μια δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνίστρια μια αρκούδα, η… πολική πόλη θα χτιστεί στο νησί Κοτέλνι, στο αρχιπέλαγος του Νοβοσιμπίρσκ, σε απόσταση περίπου χιλίων χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο και ο προϋπολογισμός του έργου θα αγγίξει τα 5 δις ευρώ. Η χρηματοδότησή της θα προέλθει τόσο από τα κρατικά ταμεία, όσο και από τις ρωσικές εταιρείες που σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής.
Ο χάρτης με την περιπλάνηση του ήρωα του Ιουλίου Βερν, Σεζάρ Κασκαμπέλ, στάση της οποίας ήταν και το νησί Κοτέλνι (πάνω δεξιά)

Τα φουτουριστικά σχέδια που θυμίζουν διαστημικό σταθμό παρουσίασε ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Βαλερί Ρεζέβσκι στον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψει στην προεδρία της χώρας, αντικαθιστώντας τον… αντικαταστάτη του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο οποίος προωθεί την ατζέντα της υπερδύναμης, με ζωτικά συμφέροντα και στο Βόρειο Πόλο.

Τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πολύτιμων πρώτων υλών που βρίσκονται στον πυθμένα του Βόρειου Πόλου, αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια το αντικείμενο ενός ακήρυχτου γεωστρατηγικού «πολέμου» μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και άλλων χωρών που τα εποφθαλμιούν. Το 2007, η Ρωσία τοποθέτησε συμβολικά τη σημαία της σε βάθος 4.300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Βόρειο Πόλο, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τις άλλες χώρες.
Ένας θόλος θα σκεπάζει την "Ούμκα"

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, έμπνευση αποτέλεσε ο διεθνής διαστημικός σταθμός: «Ο Βόρειος Πόλος είναι εξίσου αφιλόξενος με το Διάστημα, επομένως τα σχέδιά μας πρέπει να βασιστούν σε αντίστοιχα που υλοποιήθηκαν για την κατάκτησή του». Η πόλη θα προστατεύεται από ένα θόλο που θα διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία και θα στεγάσει επιστήμονες, εργαζόμενους, στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό. Η έκτασή της δε θα ξεπερνά τα 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτός των άλλων, θα είναι οικολογική και ενεργειακά αυτάρκης, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε καθεστώς απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Η Ρωσία, όπως ήδη πράττουν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Αλάσκας, σκοπεύει να εξορύξει ετησίως 6,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και 11 δις τόνους φυσικού αερίου από την περιοχή του βόρειου αρκτικού κύκλου, μέχρι το 2030.

Οι άλλες πόλεις των… Πόλων
Η «Ούμκα», όταν κτιστεί, δεν είναι η μόνη απόπειρα εποικισμού των Πόλων της Γης, καθώς επιστημονικοί σταθμοί, με ελάχιστο όμως μόνιμο προσωπικό, βρίσκονται στους Πόλους. Ξεχωρίζει η αμερικανική βάση Μακμέρντο στο Νότιο Πόλο, η οποία καλύπτει έκταση 1,5 τετ. χιλιομέτρων και στεγάζει από 250 μέχρι 1200 άτομα και ο νορβηγικός σταθμός Άλεσουντ στον αρκτικό ωκεανό, που φιλοξενεί από 12 μέχρι 180 άτομα, ανάλογα με την εποχή.

Η αμερικανική βάση Μακμέρντο στο Νότιο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.