Translate

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

20 εκατ. τόνοι σκουπιδιών... έβαλαν πλώρη για τη Χαβάη


Ψυγεία, τηλεοράσεις, ξύλα και μικροσυσκευές από την…Ιαπωνία θα ξεβραστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στις ακτές της Χαβάης, καθώς τα συντρίμμια από τον καταστροφικό σεισμό του Απριλίου μεταφέρονται ταχύτατα προς την Βόρεια Αμερική. Τα απορρίμματα «ταξιδεύουν» στον Ειρηνικό Ωκεανό πολύ πιο γρήγορα από ότι υπολόγιζαν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, που παρακολουθούν την πορεία τους εδώ και μισό χρόνο. Μέλη του πληρώματος του ρωσικού εκπαιδευτικού πλοίου STS Pallada εντόπισαν τα συντρίμμια 3.218 χιλιόμετρα από της ακτές της Ιαπωνίας. Οι καθηγητές Νικολάι Μαξιμένκο και Τζαν Χάφνερ από το πανεπιστήμιο της Χαβάης δημιούργησαν ένα λογισμικό πρόγραμμα των ρευμάτων του ωκεανού, που ελπίζουν ότι θα τους επιτρέψει να προβλέψουν το χρόνο και την τοποθεσία όπου θα φτάσει το «βουνό» των συντριμμιών.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι 20 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών μπορεί να…καταπλεύσουν στα νησιά της Χαβάης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και στις Δυτικές ακτές των ΗΠΑ σε μια τριετία. Μάλιστα, αναφέρουν ότι τα πλεούμενα απορρίμματα θα έχουν φτάσει στα νησιά Μίντγουεϊ μέχρι το τέλος του χειμώνα «Το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους είδε κομμάτια από έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές ενώ την ίδια ώρα έβγαλε από το νερό και μια…ψαρόβαρκα. Τα αντικείμενα που είναι ελαφρύτερα κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι περιμέναμε. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε πότε θα φτάσουν στη Χαβάη» αναφέρει ο καθηγητής Χάφνερ. Την ίδια ώρα επιστήμονες από όλο τον κόσμο τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν το σημείο όπου βρίσκεται o…σκουπιδότοπος, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να προειδοποιούν μικρά σκάφη αλλά και ακτοπλοϊκές εταιρίες.
.

Πηγή: University of Hawaii 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.