Translate

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ραδιενέργεια στα τσιγάρα



Οι καπνοβιομηχανίες αποσιωπούσαν, αν και το γνώριζαν εδώ και 4 δεκαετίες, ότι ο καπνός των τσιγάρων περιέχει καρκινογόνα ραδιενεργά σωματίδια, πέρα από τις 4.000 άλλες χημικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές και αποδεδειγμένα προκαλούν γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο των πνευμόνων, τόσο στους ενεργητικούς, όσο και στους παθητικούς καπνιστές.

Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησαν ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA, οι οποίοι μελέτησαν πληθώρα απόρρητων εγγράφων των καπνοβιομηχανιών των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν το 1998, σε συνέχεια δικαστικής απόφασης που επέβαλλε τον αποχαρακτηρισμό τους, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι ήδη από το 1959 οι εταιρείες προϊόντων καπνού γνώριζαν την ύπαρξη ραδιενεργών ουσιών στον καπνό και μάλιστα πραγματοποίησαν σειρά ερευνών, ώστε να διαπιστώσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους πνεύμονες, από την απορρόφησή τους», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας. Ο καθηγητής καρδιολογίας του UCLA Χράιρ Καραγκιεζιάν, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, σημείωσε ότι οι εταιρείες όχι μόνο έκρυβαν σκόπιμα τα ευρήματα των ερευνών, αλλά πολύ περισσότερο «παραπλανούσαν την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τους καπνιστές, εκδίδοντας εσκεμμένα συγκεχυμένες ανακοινώσεις».

Το 1964, η ραδιενεργή αυτή ουσία ταυτοποιήθηκε ως το ισότοπο πολώνιο-210 και παρά το ότι υπήρχαν τεχνικές απομάκρυνσής της από τον καπνό, οι εταιρείες επέλεξαν να μην τις εφαρμόσουν επειδή, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, «ο ιονισμός της νικοτίνης κατά τη διαδικασία έκπλυσης της ραδιενεργής ουσίας, θα καθιστούσε δυσκολότερη την απορρόφησή της από τον εγκέφαλο των καπνιστών και την ικανοποίηση που νιώθουν από το τσιγάρο».

Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε την άμεση ανάγκη απομάκρυνσης της ραδιενεργής ουσίας από τον καπνό των τσιγάρων και σημείωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κάπνισμα εκτιμάται ότι είναι η αιτία θανάτου περισσότερων από 650.000 ατόμων ετησίως, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν εντός του 2011 από τη χρήση του καπνού. Η απομάκρυνση του πολωνίου-210, μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα των καπνιστών, από τα προϊόντα καπνού πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσεχής αναθεώρηση της οδηγίας περί προϊόντων καπνού, αποτελεί ευκαιρία για την καλύτερη προστασία των καπνιστών από τις επιβλαβείς ουσίες που εμπεριέχονται στον καπνό του τσιγάρου.»

Τι είναι το πολώνιο-210
Tο πολώνιο-210 ανακαλύφθηκε από το ζεύγος Πιερ και Μαρί Kιουρί το 1897. Πήρε την ονομασία του από την πατρίδα της Mαρί, την Πολωνία, η οποία είχε την ιδέα ότι δίνοντας στο νέο στοιχείο το όνομά της θα βοηθούσε να γίνει γνωστός ο αγώνας για την ανεξαρτησία της. Το πολώνιο-210 είναι προϊόν διάσπασης του ραδονίου και βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχει και στα φωσφορικά λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι καπνοκαλλιεργητές, και μέσω αυτών απορροφάται από τα φύλλα του καπνού. Το πολώνιο-210, δεσμεύεται επίσης από φυλλώδεις καλλιέργειες, όπως τα λαχανικά. Η συσσώρευση όμως της ραδιενεργής αυτής ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναπνευστική παρά από την πεπτική οδό. Μετρήσεις πολωνίου-210 που έγιναν σε σπέρμα καπνιστών και μη, έδειξαν μεγαλύτερες ποσότητες στους καπνιστές. Αντίστοιχες μετρήσεις στα ούρα, έδειξαν εξαπλάσιες συγκεντρώσεις στους καπνιστές. Αν ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα για μερικούς μήνες, τότε η παρουσία του πολωνίου θα είναι το ίδιο χαμηλή και ακίνδυνη με εκείνη ενός μη καπνιστή, γιατί το πολώνιο θα έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.