Translate

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Ωκεανοί της Γης




Οι Ωκεανοί της Γης βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προειδοποιεί διεθνής ομάδα περιβαλλοντολόγων. Το πρόγραμμα για την κατάσταση των Ωκεανών (IPSO), το οποίο αποτελεί έναν οργανισμό-ομπρέλα που περικλείει πολλές επιστημονικές κατευθύνσεις αξιολόγησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις θάλασσες όλου του Κόσμου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία έχει πλέον λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα από την ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί διεθνώς ή τοπικά από κυβερνήσεις χωρών, τόσο του ανεπτυγμένου όσου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Η συστηματική υπεραλίευση, σημειώνει η οργάνωση, έχει οδηγήσει πολλά είδη ψαριών στο χείλος της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ότι είδη που μέχρι πρότινος θεωρούνταν μη εμπορικά αξιοποιήσιμα έχουν πλέον μπει στο «στόχαστρο» της αλιευτικής βιομηχανίας, ελλείψει άλλων ειδών.

«Η αδυναμία ελέγχου στην ανοιχτή θάλασσα, έχει οδηγήσει στην πλήρη αποχαλίνωση μεγάλων αλιευτικών εταιρειών, οι οποίες μετατρέπουν τους άλλοτε πλούσιους σε ζωή ωκεανούς, σε έρημες εκτάσεις νερού», σημείωσε ο καθηγητής βιολογίας της Οξφόρδης και μέλος της ομάδας Άλεξ Ρότζερς και συμπλήρωσε: «Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος λόγω της απληστίας του είναι ότι αν εξαντληθούν τα ιχθυαποθέματα των θαλασσών, οι συνέπειες δε θα είναι μόνο οικονομικές, λόγω της κατάρρευσης της βιομηχανικής αλιείας, αλλά πολύ περισσότερο θα επεκταθούν και στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας».

ΠΗΓΗ: www.stateoftheocean.org/  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.