Translate

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ρουμς του λετ… μέσω Ιντερνετ


Νοικιάστε ένα δωμάτιο, για να βγάλετε τα… σπασμένα της κρίσης
Πρωτοποριακή υπηρεσία διευκολύνει όσους θέλουν να βγάλουν εισόδημα από το σπίτι


Η αντιμετώπιση της κρίσης, εκτός από μοιρολατρία και… αγανάκτηση, χρειάζεται και κάποιες κινήσεις που αποφέρουν εισόδημα, αλλά και… νέες γνωριμίες. Ένας τρόπος είναι να διαθέσετε, έναντι αντιτίμου που εσείς θα καθορίσετε, ένα δωμάτιο ή ακόμα και ολόκληρο το σπίτι σας σε κάποιον τουρίστα που δε θέλει να μείνει σε ξενοδοχείο, αλλά προτιμά να πάρει μια αυθεντική «γεύση» της πόλης που επισκέπτεται και των ανθρώπων της.

Μια έξυπνη ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν τρία χρόνια και πλέον έχει εξαπλωθεί σε 182 χώρες και 8 χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως, γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία και μετράει εκατομμύρια ικανοποιημένους «πελάτες». Πρόκειται για την υπηρεσία airbnb.com, η οποία ξεκίνησε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και είχε ως στόχο να συντονίσει την προσφορά και τη ζήτηση εναλλακτικών καταλυμάτων. Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε την ιδέα «εκκεντρική», ήδη εκατοντάδες Έλληνες έχουν αξιοποιήσει την υπηρεσία αυτή, είτε διαθέτοντας δωμάτια σε αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, είτε ταξιδεύοντας σε πόλεις του εξωτερικού και μένοντας σε σπίτια έναντι αντιτίμου που δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Μια πρόχειρη αναζήτηση με λέξη-κλειδί κάποια πόλη της Ελλάδας δίνει εκατοντάδες αποτελέσματα από κάθε σχεδόν γωνιά της Ελλάδας. Ο Νέιθαν Μπλέκαρτσικ, ένας από τους τρεις ιδρυτές της υπηρεσίας, εξηγώντας την επιτυχία του διαδικτυακού… ΕΟΤ σημείωσε: «Πολλοί άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν τη διαμονή σε ξενοδοχείο, είτε επειδή είναι ακριβό, είτε επειδή προτιμούν να μείνουν σε κάποια περιοχή της πόλης που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Άλλοι θέλουν να βρουν διαμονή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οπότε το airbnb τους προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών σε προσιτές τιμές και απευθείας επικοινωνία ενοικιαστή και σπιτονοικοκύρη».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η καταχώρηση του χώρου που διαθέτετε προς ενοικίαση είναι δωρεάν. Πρέπει απαραίτητα να δώσετε στοιχεία που αφορούν στην τοποθεσία, την τιμή και τη διαθεσιμότητά του. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες και εφόσον συμφωνήσετε, να σας αποστείλει μέσω πιστωτικής κάρτας προκαταβολή, αντίστοιχη των διανυκτερεύσεων που θα «κλείσει».

ΟΙ «ΚΑΝΟΝΕΣ»
Αν είστε ταξιδιώτης:
  1. Επιβεβαιώστε την ώρα άφιξης
  2. Σεβαστείτε τους γείτονες και τα έθιμα της περιοχής.
  3. Αφήστε ένα σύντομο σχόλιο στο airbnb για την εμπειρία σας, ώστε να γνωρίζουν και οι επόμενοι.
 Αν είστε οικοδεσπότης:
  1. Να είστε ειλικρινής με την περιγραφή του χώρου που διαθέτετε.
  2. Επικαιροποιήστε τη διαθεσιμότητά του, κάθε φορά που «κλείνετε» κάποια κράτηση.
  3. Επικοινωνήστε με τους ενδιαφερόμενους το συντομότερο. Αν δεν το κάνετε εσείς, ίσως χάσετε την ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.