Translate

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

"Στα σύνορα με τους ακρίτες μας": Η προπαγάνδα της δικτατορίας Μεταξά


Η δικτατορία του Μεταξά "εξαγνίστηκε" στα μάτια των μεταγενέστερων γενιών χάρη στη ρήση "Alors, c'est la guerre" ("Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο" του δικτάτορα προς τον Ιταλό πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940), που έμεινε στην ιστορία ως "ΟΧΙ".

Διαχρονικό βέβαια χαρακτηριστικό των δικτατορικών, αλλά και των δημοκρατικών ως ένα βαθμό, καθεστώτων είναι η χρήση της προπαγάνδας για να τονώσει το "εθνικό φρόνημα". 


Στο πλαίσιο αυτό, λίγοι γνωρίζουν για τις σκανδαλώδεις προμήθειες όπλων και αεροσκαφών τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με παράδειγμα τα ελαφρά βομβαρδιστικά Μπλένεμζ που αποκτήθηκαν χωρίς σύστημα ενδοσυνεννόησης και σκοπευτικών, τα καταδιωκτικά Μπλοκ ΜΒ151 που ήρθαν στην Ελλάδα με σχεδόν... καμμένους κινητήρες και πολλά άλλα αντίστοιχα... τσοχατζοπουλικά φαινόμενα.


Πολλοί όμως γνωρίζουν τα επιτεύγματα του ελληνικού στρατού κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, παρά τις αστοχίες της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, οι οποίες αναδείχθηκαν δεκαετίες αργότερα.



Το... υπερδραστήριο "Υφυπουργείον Τύπου" και η "Διεύθυνσις Λαϊκής Διαφωτίσεως" του μεταξικού καθεστώτος, φροντίζουν να προβάλλουν την πολεμική προπαρασκευή της χώρας και έτσι, λίγο πριν την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, μια ακόμα έκδοση η οποία σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνια, με τίτλο "Στα σύνορα με τους ακρίτες μας" σταχυολογεί μια σειρά από εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, στις οποίες προβάλλονται οι δραστηριότητες των φαντάρων που υπηρετούν στα σύνορα. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.