Translate

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ο στρατιώτης που πολέμησε σε τρεις στρατούς κατά τον Β' Παγκόσμιο


Μια μάλλον ασυνήθιστη ιστορία, από τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όχι όμως και η μοναδική αντίστοιχη είναι η περιπέτεια ενός νεαρού -τότε- Κορεάτη, ο οποίος βρέθηκε να πολεμάει με τρεις διαφορετικούς στρατούς, αρχικά με τους Ιάπωνες, στη συνέχεια με τους Σοβιετικούς και στο τέλος με τους Γερμανούς, πριν συλληφθεί λίγες μέρες μετά την απόβαση στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.

Ο γεννηθείς το 1920 Γιανγκ Κουνγκτζόνγκ συνελήφθη από τα στρατεύματα της Ιαπωνίας κατά την εισβολή τους στη Μαντζουρία (σημερινή Μογγολία) και αναγκάστηκε να καταταγεί, προκειμένου να γλυτώσει την εκτέλεση, όπως ήταν η κοινή μοίρα εκατομμυρίων Ασιατών που βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Ιάπωνες. 

Η θητεία του υπήρξε σύντομη στον Αυτοκρατορικό Στρατό, καθώς συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Σοβιετικούς και το 1942, προκειμένου και πάλι να γλυτώσει την εκτέλεση, κατατάγηκε στον Ερυθρό Στρατό, ο οποίος είχε υποστεί τρομακτικές απώλειες κατά την εισβολή των ναζί στη Σοβιετική Ένωση. Η θητεία του στον Ερυθρό Στρατό πάντως υπήρξε σύντομη, καθώς συνελήφθη αιχμάλωτος από τη Βέρμαχτ και σύντομα έγινε φαντάρος με τρίτο στρατό, μαζί με άλλους σοβιετικούς αιχμαλώτους, στην υπηρεσία της Βέρμαχτ. Βρέθηκε στη Νορμανδία όπου και αιχμαλωτίστηκε. Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του, μέχρι το 1992 στις ΗΠΑ, ευτυχώς χωρίς να βρεθεί και πάλι στα... χακί.

Αντίστοιχη διαδρομή είχε ο Φινλανδός Λάουρι Τέρνι, οο οποίος πολέμησε κατά των Σοβιετικών αρχικά με τη... φανέλλα των Φινλανδών και στη συνέχεια με εκείνη των Βάφφεν SS, των σκληροπυρηνικών ναζί , πριν φύγει για τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του '40. Στη νέα του πατρίδα, άλλαξε το όνομά του στο... αμερικανοπρεπές Λάρρυ Θορν και κατατάγηκε στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, πριν βρει το θάνατο το 1965 σε συντριβή ελικοπτέρου στο Βιετνάμ .


Ο Λάουρι Τέρνι στο φινλανδικό στρατό
 
                                                            Ο ίδιος με τη στολή των SS
                                                        ...και με τη στολή των ΗΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.