Translate

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Τζογάρισε (κι έχασε) 3,76 εκατ. ευρώ της Greenpeace




Η γνωστή οικολογική οργάνωση Greenpeace είδε τα ταμεία της να γίνονται φτωχότερα κατά 3,76 εκατ. ευρώ, καθώς υπάλληλός της στα κεντρικά γραφεία στο Άμστερνταμ, "έπαιξε" και έχασε μεγάλα ποσά σπεκουλάροντας στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Greenpeace «ο υπάλληλος δε λειτούργησε για προσωπικό όφελος, αλλά δεν είχε λάβει την απαραίτητη εξουσιοδότηση από τη διοίκηση» ενώ παράλληλα «ζητά συγγνώμη από τους υποστηρικτές της και διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον». Ο… τζογαδόρος υπάλληλος πάντως απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την οργάνωση.

Η Greenpeace θα εγγράψει συνολικές ζημίες ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για το 2013 ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 375 περίπου εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, αλλά και άλλες έγκυρες πηγές όπως το περιοδικό Spiegel, το φιάσκο με τη σπέκουλα των ισοτιμιών της Greenpeace είναι πιθανό να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της γνωστής ακτιβιστικής οργάνωσης, δεδομένου ότι το συντριπτικό ποσοστό των δωρεών προς αυτή προέρχεται από ιδιώτες που δίνουν 100 περίπου ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο και είναι πολύ πιθανό η εμπιστοσύνη τους προς τη Greenpeace να έχει κλονιστεί.

Ο υπάλληλος εργαζόταν, μαζί με 10 περίπου ακόμα άτομα, στο τμήμα οικονομικών της Greenpeace, το οποίο είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για τις πληρωμές των υπαλλήλων της οργάνωσης και τη διαχείριση της περιουσίας της, όπως πλοία και ακίνητα. Ο ίδιος «τζόγαρε» στο ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων θα έπεφτε, αλλά η πραγματικότητα τον διέψευσε. Η πρακτική πάντως της Greenpeace δεν έχει κάποια «σκιά», καθώς το κόστος της διατραπεζικής μεταφοράς συναλλάγματος σε διαφορετικές χώρες είναι πράγματι τεράστιο και η οργάνωση ήθελε να μειώσει τις απώλειες, λόγω της διακύμανσης των ισοτιμιών.

Η οικολογική οργάνωση έσπευσε να απολογηθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της και δεσμεύθηκε ότι τα χρήματα που… εξατμίστηκαν, δε θα θέσουν σε κίνδυνο τις δραστηριότητές της, καθώς θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της και σε μείωση των περιττών εξόδων, ενώ παράλληλα παρόμοιες πρακτικές θα τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

BOX – Του Δημήτρη Ιμπραήμ, συντονιστή εκστρατειών ελληνικού γραφείου Greenpeace
Κάθε οργανισμός που έχει παρουσία και οικονομικές συναλλαγές σε όλο τον πλανήτη κινδυνεύει με σημαντικές ζημιές από τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών συναλλάγματος. Η Διεθνής Greenpeace, στην προσπάθεια να μειώσει αυτές τις απώλειες (που ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ετησίως) αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά συμβολαίων σε ξένο νόμισμα με σταθερές τιμές συναλλάγματος. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η ζημιά ήταν ακόμη μεγαλύτερη ύστερα από επανειλημμένα λάθη και παράβαση εσωτερικών διαδικασιών από το στέλεχος της διεθνούς Greenpeaceπου είχε την ευθύνη.

Η ζημιά αυτή δεν αφορά τις εισφορές των ευρωπαϊκών γραφείων, όπως το ελληνικό προς την Διεθνή Greenpeace και θα καλυφθεί αποκλειστικά από τα αποθεματικά της.

Η ζημιά θα δημοσιευθεί αναλυτικά στον ετήσιο απολογισμό της Διεθνούς Greenpeace, ο οποίος θα κοινοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στους οικονομικούς υποστηρικτές της. Επίσης, ήδη διενεργείται εξωτερικός, ανεξάρτητος έλεγχος ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες και κανονισμοί να μην επιτρέψουν ξανά τέτοιο λάθος.

Η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της Greenpeace προέρχεται από δωρεές πολιτών. Πρωτίστως σε αυτούς ζητούμε για άλλη μία φορά δημόσια συγγνώμη.

Το λάθος όμως έγινε. Πέρα από την συγγνώμη, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι το λάθος δεν θα επαναληφθεί και ότι προχωρούμε ήδη σε προσαρμογές στα λειτουργικά κόστη της Διεθνούς Greenpeace, ώστε να αντισταθμίσουμε την ζημιά και να μην επιτρέψουμε να στερήσει ούτε ένα ευρώ από τον αγώνα μας για την προστασία του κλίματος, των δασών, των θαλασσών μας και των πολύτιμων οικοσυστημάτων μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.