Translate

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μάχη κινητών: Τα φτηνά, τα αδιάβροχα και τα... υπερηχητικά




Κινητά των 15 ευρώ, αδιάβροχες ταμπλέτες, τηλέφωνα με… υπερηχητικές επιδόσεις, αλλά και λογισμικό που θα κονταροχτυπηθεί με τα αντίστοιχα της Google και της Apple είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στην Παγκόσμια Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη. Μάχη γιγάντων εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες με τους κολοσσούς του κλάδου, μεταξύ των 1500 εταιρειών και των  που συμμετέχουν, να παρουσιάζουν νέα προϊόντα προκειμένου να κερδίσουν το μερίδιο του λέοντος από την τεχνολογική πίτα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Δεδομένου ότι η εμπορική επιτυχία ή αποτυχία ενός μόνο προϊόντος αρκεί για να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες της αγοράς των κινητών, όλοι οι «παίκτες» φροντίζουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε μια έκθεση που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη του είδους της.

Το κινητό των 15 ευρώ
Επιστροφή στα… βασικά από τη φινλανδική εταιρεία Nokia, καθώς μέχρι το Μάρτιο θα κυκλοφορήσει το N105, ένα κινητό που θα κοστίζει μόλις 15 ευρώ. Το νέο μοντέλο θα διαθέτει τις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες κλήσης και ραδιοφώνου, ενώ υπόσχεται αυτονομία σε κατάσταση αναμονής μέχρι και 35 ημέρες. Η πάλαι ποτέ κραταιά υπερδύναμη των τηλεπικοινωνιών καταβαραθρώθηκε από την Apple, τη Samsung και τους λοιπούς «μεγάλους» και επέλεξε να στραφεί σε ένα διόλου αμελητέο κοινό, εκείνους που επιθυμούν να έχουν ένα κινητό απλά για να… τηλεφωνούν. Όσοι βιαστούν να καταδικάσουν τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας, ας αναλογιστούν ότι προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο της, το 1280, είχε ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια τεμάχια σε πωλήσεις και είχε αποφέρει τεράστια κέρδη.

Το… υπερηχητικό τηλέφωνο
Οι Κινέζοι της Huawei έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία από τη συνεργασία τους με την Apple και τώρα ήρθε η σειρά τους να παρουσιάσουν ένα κινητό, το Ascend P2, το οποίο διαφημίζουν ως… υπερηχητικό. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του επεξεργαστή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνήθως μυστικοπαθείς Ασιάτες, ο ευτυχής κάτοχος του Ρ2 -του ταχύτερου κινητού που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα- θα μπορεί να «κατεβάζει» ταινίες υψηλής ευκρίνειας σε λίγα μόλις λεπτά και θα τεθεί σε κυκλοφορία στην Ευρώπη το καλοκαίρι. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ρ2 είναι η υποστήριξη δικτύου 4G, το οποίο τουλάχιστον στη χώρα μας παραμένει… ευσεβής πόθος.

Η αδιάβροχη ταμπλέτα, ο «πόλεμος» Samsung-Applev και το λογισμικό Mozilla
Η Sony σκέπτεται εκείνους που δε μπορούν να αποχωριστούν το γκάτζετ τους ούτε στο… μπάνιο και παρουσίασε το Xperia Tablet Z, μια ταμπλέτα, η υπολογιστή χειρός, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αν έχει πέσει στη μπανιέρα ή αν έχετε βρεγμένα χέρια. Το μειονέκτημά της; Η τιμή, που δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, αναμένεται να είναι τσουχτερή και μάλλον μη ανταγωνιστική με αντίστοιχα προϊόντα που πρέπει να παραμένουν… στεγνά για να λειτουργήσουν. Ο «πόλεμος» Samsung-Apple συνεχίζεται αμείωτος, με τα αποκαλυπτήρια της νέας ταμπλέτας Galaxy Note 8.0 της πρώτης, η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του καλοκαιριού. Με πλεονέκτημα την τιμή, η οποία αναμένεται να είναι μικρότερη των iPad mini της Apple, η Samsung ευελπιστεί ότι θα «τσιμπήσει» ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από το «Μήλο». H Mozilla, η οποία έχει δημιουργήσει δημοφιλή προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο και άλλο λογισμικό, τα οποία διανέμονται δωρεάν, εισέρχεται δυναμικά και στις τηλεπικοινωνίες. Η ανακοίνωση ότι έχει ήδη συμβληθεί με 18 μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προβλημάτισε την Apple και τη Google, εταιρείες οι οποίες μονοπωλούν την αγορά με τα Android και τα iOs λογισμικά τους. Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.