Translate

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Οι υποβρύχιοι θησαυροί του Αιγαίου


Γιγάντιες φάλαινες αλλά και μικροσκοπικό πλαγκτόν, πολύχρωμα κοράλλια που θυμίζουν τροπικούς προορισμούς, ιππόκαμποι, θαλάσσιες χελώνες και εκατοντάδες άλλα γνωστά και σπάνια είδη, όλοι κάτοικοι των θαλασσών που βρέχουν την Ελλάδα είναι οι φωτογραφικοί πρωταγωνιστές του πολυτελούς λευκώματος «Βένθος και Πέλαγος» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τα ΕΛ.ΤΑ.

Ο ωκεανογράφος και υποβρύχιος φωτογράφος Γιάννης Ίσσαρης πέρασε ατελείωτες ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και απαθανάτισε τους… θαμώνες των βυθών, από τα ρηχά μέχρι τα… άπατα σε κάθε σχεδόν γωνιά της Ελλάδας που απλώνεται το βασίλειο του Ποσειδώνα, παρουσιάζοντας τον πλούτο των θαλασσών με έναν μοναδικό τρόπο. 


Η Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Περιβαλλοντολόγος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) επιμελήθηκε των κειμένων που συνοδεύουν τις φωτογραφίες στις 264 σελίδες της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα έκδοσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο της σειράς γραμματοσήμων «Ο πλούτος των Ελληνικών Θαλασσών».

«Με το βιβλίο αυτό θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον αναγνώστη που δεν καταδύεται να κάνει μαζί μας ένα εικονικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες, να γνωρίσει, να θαυμάσει και να πληροφορηθεί για τη ζωή που κρύβεται κάτω από την αδιαπέραστη στο βλέμμα υδάτινη επιφάνεια, ελπίζοντας πως τελικά θα γοητευτεί από τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Ίσσαρης και συμπληρώνει: 

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ελπίζω πως όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα αποκτήσουν σεβασμό στην πολύπαθη αλλά ακόμη ζωντανή θάλασσα μας και θα αναγνωρίσουν τον πραγματικό της πλούτο: τη ζωή!».

Ο πλούτος των πληροφοριών που υπάρχει στα κείμενα της Δρος Σαλωμίδη έχει αποδοθεί με απλό και εύληπτο τρόπο, έτσι ώστε ακόμα και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους θησαυρούς που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας να κατανοήσουν τη σημασία της διαφύλαξης του ενάλιου πλούτου για τις μελλοντικές γενιές: 

«Αν η θάλασσά μας υστερεί σε κάτι σε σχέση με τις μακρινές, εξωτικές άλλες, είναι μονάχα σε φροντίδα και ανάδειξη. Κι όμως, αυτή η γνωστή μας άγνωστη καταφέρνει ακόμα, σε πείσμα της αδιαφορίας μας, να κρύβει πλούτη και ομορφιές που σαγηνεύουν», εξηγεί η ίδια στον «Ε.Τ.» και συμπληρώνει: «Είμαστε ένας λαός θαλασσινός και όμως η μακραίωνη σχέση μας με τη θάλασσα έχει αρχίσει να φθίνει ανησυχητικά. Ελπίζω να ξαναχτίσουμε εγκαίρως αυτό το δεσμό, να προλάβουμε να ανακαλύψουμε το πλήρες φάσμα της θαλασσινής ευλογίας πριν είναι πολύ αργά».

Ο κ. Ίσσαρης ελπίζει ότι με τη διάχυση της γνώσης που προσφέρει το «Βένθος και Πέλαγος», όλο και περισσότεροι θα ευαισθητοποιηθούν, θα ψάξουν να μάθουν περισσότερα και τελικά θα δραστηριοποιηθούν για να διαφυλάξουν τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας: «Εύκολα κανείς θα αποκρυπτογραφήσει τη βαθύτερη μας σκοπιμότητα, που σκιαγραφείται πολύ κομψά από τα λόγια του θρυλικού Ζακ-Υβ Κουστώ: «Οι άνθρωποι προστατεύουν αυτό που αγαπούν και αγαπούν αυτό που καταλαβαίνουν», λέει στον «Ε.Τ.».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.