Translate

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Καραφλοκρατία!



Ο Γιουλ Μπρίνερ και ο Τέλυ Σαβάλας επανέρχονται ως ανδρικά… πρότυπα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην εμφάνιση του κρανίου τους. Οι άνδρες με ξυρισμένο κρανίο φαίνονται ψηλότεροι, πιο δυναμικοί και πιο ηγετικές προσωπικότητες, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν πλούσια κόμη ή αρχές φαλάκρας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε τριπλή έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, μελετώντας την εικόνα που δημιουργεί ένα… γυμνό κεφάλι στην εξωτερική εμφάνιση  του άνδρα, αλλά και στην αντίληψη που έχουν οι υπόλοιποι για τις ικανότητες και την προσωπικότητά του.

Ο καθηγητής Άλμπερτ Μάνις, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, αποφάσισε να κουρευτεί με την ψιλή, όταν είδε ότι το τριχωτό της κεφαλής του παρουσίαζε εικόνα… αποψίλωσης, ένα φαινόμενο που πλήττει εκατομμύρια άνδρες, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις καταφεύγουν είτε στο… νυστέρι της εμφύτευσης τριχών με αμφίβολης αισθητικής πολλές φορές αποτελέσματα, είτε βυθίζονται στο τέλμα της έλλειψης αυτοπεποίθησης.

«Διαπίστωσα ότι η νέα μου εμφάνιση προκαλούσε διαφορετική αντιμετώπιση από το περιβάλλον μου. Έτσι αποφάσισα να μελετήσω τις ψυχολογικές προεκτάσεις της απόφασής μου και κυρίως το πώς βλέπουν οι άλλοι τους ανθρώπους με ξυρισμένο κρανίο. Το συμπέρασμα είναι ότι ένα καθαρό κρανίο φαίνεται πιο αρρενωπό και ο… ιδιοκτήτης του πιο δυναμικός, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του» αναφέρει ο Μάνις  και συμπληρώνει: «Με τα ευρήματα της έρευνας μπορούμε πλέον να πούμε στους άνδρες που βλέπουν τη φαλάκρα ως χτύπημα στον ανδρισμό τους, να σταματήσουν να μάχονται τη φυσική αυτή εξέλιξη και να δοκιμάσουν το ξυρισμένο λουκ. Ίσως το αποτέλεσμα να τους εκπλήξει θετικά, τουλάχιστον στα βλέμματα του γυναικείου φύλου, των φίλων και των συναδέλφων τους.»

Η έρευνα, η μόδα και η… αγορά
Αν και τα κοντοκουρεμένα κρανία έχουν εδώ και δύο περίπου δεκαετίες γίνει μέρος της καθημερινότητας, με διάσημους αθλητές, ηθοποιούς, αλλά και επιτυχημένους επιχειρηματίες και άλλα δημόσια πρόσωπα -εντός και εκτός συνόρων- να έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο στυλ, υπάρχουν ακόμα κάποιες ενστάσεις από εκείνους που θεωρούν ότι μια τέτοια ριζική αλλαγή στην εξωτερική τους εμφάνιση θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις.

Ο καθηγητής Μάνις πάντως δεν υιοθετεί αυτή την άποψη: «Πραγματοποιήσαμε τρία διαφορετικά πειράματα, έτσι ώστε να εξάγουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα: Στο πρώτο οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι όσοι είχαν γυμνό κρανίο φαίνονταν πιο ηγετικές φυσιογνωμίες, σε σύγκριση με άλλους. Στο δεύτερο αφαιρέσαμε μέσω υπολογιστή τα μαλλιά και δείχναμε τις δύο φωτογραφίες του ίδιου ατόμου. Οι ερωτηθέντες έβλεπαν την… άτριχη εκδοχή ως πιο ψηλή και δυναμική, ενώ στο τρίτο πείραμα εξετάσαμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις σε εκείνους που αποτόλμησαν το… βαθύ ξύρισμα του κεφαλιού τους, με θετικά αποτελέσματα».

Τα ευρήματα του καθηγητή Μάνις πάντως έχουν ήδη γίνει αντιληπτά από τη βιομηχανία ειδών ανδρικής περιποίησης: Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στις ΗΠΑ, ο κύκλος εργασιών των προϊόντων ξυρίσματος κεφαλής, από μηχανές και ξυραφάκια, μέχρι ειδικά έλαια και αλοιφές, σημειώνει άνοδο 30% ετησίως, με ένα τζίρο που ξεπερνά τα δύο δις δολάρια συνολικά.

Τελευταία, όχι όμως και αμελητέα διαπίστωση είναι η επίπτωση του ξυρισμένου κρανίου στην αντίληψη της πραγματικής ηλικίας από τρίτους: «Πράγματι ένα φρεσκοξυρισμένο κεφάλι, μπορεί να κρύψει κάποια από τα χρόνια που… μαρτυράει μια φαλάκρα, ή τα άσπρα μαλλιά», παρατηρεί ο καθηγητής Μάικλ Κάνιγχαμ που έχει μελετήσει τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της φαλάκρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.