Translate

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Βιονικός φακός και μάτι... γαρίδα


Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εργαστηριακών δοκιμών ενός φακού επαφής που θα προβάλλει εικόνες, μηνύματα και άλλες πληροφορίες μπροστά ή ακόμα και πάνω στα… μάτια μας, θυμίζοντας την κλασσική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Ο άνθρωπος των έξι εκατομμυρίων δολαρίων» της δεκαετίας του 1970.

Ο ιρανικής καταγωγής Μπαμπάκ Αμίρ Παρβίζ, καθηγητής βιονανοτεχνολογίας και καινοτομίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η πειραματική εφαρμογή του φακού σε ένα κουνέλι δεν είχε καμία παρενέργεια, όπως πρόβλημα στην όραση, ζάλη ή αλλαγή στη συμπεριφορά του. Αντίστοιχης φιλοσοφίας φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ήδη για ιατρικούς σκοπούς, καταγράφοντας την ενδοφθαλμική πίεση.

 «Οι εφαρμογές του «βιονικού ματιού» είναι άπειρες, καθώς θα μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμα και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών» σχολίασε ο καθηγητής Παρβίζ και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα οι οδηγοί θα μπορούν να βλέπουν πληροφορίες για την πλοήγηση του αυτοκινήτου τους και άλλα στοιχεία, χωρίς να χρειαστεί να αποσπάσουν την προσοχή τους από το δρόμο. Ακόμα και οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών θα αποκτήσουν ένα ακόμα «όπλο», ώστε η εμπειρία τους να γίνεται μοναδική».

Είναι προφανές ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το «βιονικό φακό» επιδεικνύει και το Πεντάγωνο, καθώς η χρήση του θα αναβαθμίσει τη μαχητική ικανότητα των στρατιωτών, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί και από τους πιλότους αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ένα εμπόδιο που κατάφεραν να υπερνικήσουν οι επιστήμονες είναι οι περιορισμοί στο εστιακό βάθος του ματιού, τη δυνατότητα δηλαδή να βλέπει αντικείμενα και πληροφορίες σε ελάχιστη απόσταση από αυτό. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Άαλτο της Φινλανδίας, οι ειδικοί πέτυχαν να εκμηδενίσουν την απόσταση και έτσι οι πληροφορίες προβάλλονται ακόμα και κατευθείαν πάνω στο μάτι εκείνου που φοράει το «βιονικό φακό».

Ο φακός κατασκευάστηκε με ηλεκτρονικά κυκλώματα πάχους λίγων νανομέτρων, το ένα χιλιοστό δηλαδή μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα επόμενα βήματα αφορούν στην τροφοδοσία του από ασύρματη μπαταρία, η οποία θα μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση από αυτόν, αλλά και η εισαγωγή περισσότερων εικονοστοιχείων, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέπουν την προβολή πληροφοριών με μεγαλύτερη ανάλυση και ταχύτητα. Εκτιμάται ότι μέσα στην ερχόμενη πενταετία, οι «βιονικοί φακοί» θα είναι έτοιμοι να διατεθούν στο εμπόριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.