Translate

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η βδομάδα που πέρασε



Habemus Papam
Μετά από ένα θρίλερ αρκετών ημερών -κακόγουστο και γεμάτο παλινωδίες- άσπρος καπνός βγήκε επιτέλους από το Προεδρικό Μέγαρο, όπως γίνεται στο Βατικανό μόλις επιλεγεί από τους καρδινάλιους ο Πάπας. Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος εκτός των άλλων ικανοτήτων, θα πρέπει να είναι και επιδέξιος ισορροπιστής, ώστε να καταφέρει να συνεργαστεί με τα τρία κόμματα που απαρτίζουν την μεταβατική κυβέρνηση. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας πάντως δε θα αλλάξει. Τοθετικό είναι ότι δε θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί σοβαρότερος στο εσωτερικό και πιο αξιόπιστος συνομιλητής στα διεθνή φόρα από τον προκάτοχό του.

Ρεκόρ ανεργίας
Κατάρρευση της απασχόλησης και ρεκόρ τριακονταετίας για την ανεργία, με 500 χιλιάδες επιπλέον ανέργους σε δύο χρόνια, που εκτινάχθηκε στο 18,4% του εργατικού δυναμικού, καθώς σε δύο χρόνια Μνημονίου διπλασιάστηκαν τα ποσοστά και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται καθημερινές τραγωδίες και προοπτική ανάπτυξης δε φαίνεται πουθενά. Ένας στους δύο νέους ως 24 ετών βρίσκονται εκτός εργασίας, τη στιγμή που στη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη τα ποσοστά εκτοξεύονται πάνω από το 20%.

Τρέλλα και κατάθλιψη
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, «προδόθηκε» από τα… ανοιχτά μικρόφωνα και συνομιλώντας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό «τρελό και καταθλιπτικό». Φαίνεται ότι η κατάθλιψη αναδεικνύεται σε… εθνικό μας χαρακτηριστικό, καθώς έρευνες καταδεικνύουν ότι ένας στους δύο Έλληνες υποφέρει λόγω της κρίσης και εκδηλώνει συμπεριφορές μαζικής απογοήτευσης και απελπισίας. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Παπανδρέου -και η πολιτική που ακολούθησε- είναι ο κύριος υπαίτιος για την κατάρρευση του ηθικού ενός ολόκληρου λαού.

Ιταλία-Γαλλία
Μετά τον Παπανδρέου και ο Μπερλουσκόνι οδεύει ατιμασμένος προς την έξοδο, με τις εφιαλτικές προβλέψεις για το μέλλον της Ευρωζώνης να δίνουν και να παίρνουν. Σειρά έχει τώρα η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας ύψους 100 δις ευρώ, τα χειρότερα από τη λήξη του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, στην προσπάθεια να θέσει ένα ανάχωμα στην ύφεση που απειλεί τη χώρα. Μπορεί η Ελλάδα να αποδείχθηκε η «κερκόπορτα» του Ευρώ για τους απανταχού της Γης κερδοσκόπους, αλλά και οι παραδοσιακές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν τα πάνε καλύτερα.

Χριστούγεννα
Τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη θα σημειώσουν τα γιορτινά έξοδα στη χώρα μας, με 8 στους 10 Έλληνες να ομολογούν ότι θα «τσεκουρώσουν» τα δώρα και τις εξόδους και θα περιοριστούν στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών για την επιβίωσή τους. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι είμαστε οι πλέον απαισιόδοξοι στη Γηραιά Ήπειρο και το χειρότερο είναι ότι δε φαίνεται αχτίδα φωτός από πουθενά.

Κακοποίηση ζώων
Στα «μικρά» πέρασε η θλιβερή πρωτιά στην κακοποίηση ζώων που «κέρδισε» και φέτος η Ελλάδα. Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε κάποτε ότι «η ηθική πρόοδος ενός έθνους φαίνεται στον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα» και δυστυχώς η χώρα μας και σε αυτό τον τομέα μένει μετεξεταστέα. Όταν όμως δεν υπάρχει σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, πώς να σεβαστούμε και τα υπόλοιπα πλάσματα;

Στο κρύο και το σκοτάδι
Ένας στους τρεις Έλληνες αδυνατεί να πληρώσει τη ΔΕΗ, γυρνώντας στην εποχή του… σπαρματσέτου, τη στιγμή που και οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Κρύο και σκοτάδι για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, επιστροφή στα σπήλαια και τις… φουφούδες της γιαγιάς. Ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς, τα βασικά αγαθά γίνονται είδη πολυτελείας και το βιοτικό μας επίπεδο επιστρέφει πολλές δεκαετίες πίσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.