Translate

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ματιές στην Ιστορία: Η κατάρα της ερήμου, τα ναρκοπέδια που στοιχειώνουν τα πεδία μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου




Περισσότερα από 70 χρόνια έχουν περάσει από τις σκληρές μάχες που διεξάχθηκαν μεταξύ Βρετανών και Ιταλών και στη συνέχεια Γερμανών στην έρημο Σαχάρα, στη βόρεια Αφρική. 

Περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, βρίσκεται το Ελ Αλαμέιν, ένα άσημο μέχρι τότε χωριουδάκι που έγινε το επίκεντρο των σκληρότερων μαχών το 1942 για τον έλεγχο όλης της μεσογειακής ακτής της Αφρικής και αποτέλεσε το σημείο καμπής του πολέμου στην Αφρική, καθώς από τότε ο Ρόμμελ άρχισε να υποχωρεί, μέχρι τα Άφρικα Κορπς του να εξαναγκαστούν είτε σε παράδοση, είτε να καταφύγουν κακήν-κακώς στη Σικελία.


Τουλάχιστον 500.000 νάρκες τοποθέτησαν οι Γερμανοί στην περίμετρο του μετώπου γύρω από το Ελ Αλαμέιν, ενώ ο Βρετανοί τοποθέτησαν ακόμα περισσότερες. Το... ρεκόρ όμως το διατήρησαν οι Ιταλοί, οι οποίοι καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην... αμμοθάλασσα της Σαχάρας τοποθέτησαν εκατομμύρια νάρκες, με κάποιους να ανεβάζουν το συνολικό αριθμό του ύπουλου δολοφόνου στα 17 εκατομμύρια.



Σήμερα η περιοχή κατοικείται από βεδουίνους, πολλοί από τους οποίους εξασφαλίζουν πενιχρό εισόδημα συλλέγοντας και πουλώντας παλιοσίδερα από τα πεδία των μαχών. Πολλές νάρκες είναι ακόμα ενεργές και τα αθώα θύματα είναι ακόμα και σήμερα αρκετά. 



Στο βίντεο που τιτλοφορείται "Η Κατάρα της Άμμου", συγκλονιστικές μαρτυρίες βετεράνων του Β' Παγκοσμίου, αλλά και κατοίκων της περιοχής αποκαλύπτουν μια άλλη εικόνα ενός πολέμου που δεν τελείωσε ποτέ. Μπορεί τα νεκροταφεία των Ιταλών, των Βρετανών και των Γερμανών στρατιωτών να στέκονται βουβά στους αμμόλοφους, που και που όμως, εκρήξεις μέσα στο σκοτάδι της ερήμου θυμίζουν σε όλους τη θανάσιμη κληρονομιά ενός πολέμου που τελείωσε το 1945. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.