Translate

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κατάδυση σε ένα... ιπτάμενο φρούριο


Μια ξεχασμένη ιστορία, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έρχεται στην επιφάνεια, μέσα από τα νερά μιας λίμνης στη μέση της ερήμου, στη Νεβάδα των ΗΠΑ.




Πρόκειται για ένα βομβαρδιστικό Β-29, γνωστότερο με την ονομασία "Ιπτάμενο Φρούριο", ένα από τα πρώτα αεροσκάφη που ήταν σε θέση να πετούν σε μεγάλα ύψη, με συμπιεζόμενη καμπίνα και δυνατότητα μεταφοράς φορτίων βομβών μεγάλου βάρους.


Στις 21 Ιουλίου του 1948 το Β-29 έκανε μια διοκιμαστική πτήση, προκειμένου να εξεταστεί το σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου βαλλιστικών πυραύλων, πρόσφατο "απόκτημα" από τη ναζιστική Γερμανία, τεχνολογία που είχε αναπτύξει ο Βέρνερ Φον Μπράουν και το επιτελείο του, η οποία συντέλεσε στη συνέχεια στην εξερεύνηση του Διαστήματος, αλλά και σε πλείστες όσες πολεμικές εφαρμογές, με τους διηπεριωτικούς πυραύλους που "σημάδεψαν" τον Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.



Το βομβαρδιστικό πέταξε σε ύψος 9.100 μέτρων και στη συνέχεια ξεκίνησε κάθοδο στα 90 μέτρα, πάνω από την επιφάνεια της λίμνης Μεντ, στη Νεβάδα. Ο αντικατοπτρισμός του ήλιου ξεγέλασε τον πιλότο και το Β-29 "έκατσε" στην επιφάνεια της λίμνης, με ταχύτητα 400 χιλιομέτρων την ώρα.



Το πενταμελές πλήρωμα πρόλαβε να διαφύγει πριν το βομβαρδιστικό χαθεί για 60 σχεδόν χρόνια κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. 

Διαβάστε εδώ περισσότερα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.