Translate

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

H Μάχη της Κρήτης μέσα από σπάνιες φωτογραφίες



Θεώρησαν ότι θα κάνουν έναν… υγιεινό περίπατο. Πίστεψαν ότι θα αντιμετωπίσουν αναιμική αντίσταση και ότι οι Κρητικοί θα τους υποδέχονταν ως απελευθερωτές. Νόμισαν ότι οι αήττητοι μέχρι τότε αλεξιπτωτιστές τους θα καταλάμβαναν το νησί μέσα σε λίγες ώρες. Έπεσαν σε όλα έξω. Η  γερμανική επίθεση στην Κρήτη το Μάιο του 1941, το τελευταίο κεφάλαιο της εισβολής στην Ελλάδα πριν το μαύρο πέπλο της ναζιστικής Κατοχής καλύψει τη χώρα, είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής».



Ο φτερωτός θεός όμως δεν στάθηκε σύμμαχος στους Γερμανούς. Οι χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι και τραυματίες ναζί, εξόργισαν τον παράφρονα δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ και έθεσαν στο περιθώριο μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τις επίλεκτες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, οι οποίες δεν συμμετείχαν ποτέ ξανά σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Μετά τη λήξη των εχθροπραξιών οι Γερμανοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο: Επιδόθηκαν σε μια σειρά μαζικών σφαγών αμάχων, έκαψαν χωριά και προέβησαν σε λεηλασίες, επειδή σύσσωμοι οι Κρητικοί κάθε ηλικίας, άντρες και γυναίκες, αντιστάθηκαν στις χιτλερικές ορδές.



Μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταγράφεται η εκστρατεία γερμανικών μονάδων ορεινών καταδρομέων στην Κρήτη. Οι περισσότεροι έφτασαν στο νησί με μεταγωγικά αεροπλάνα Γιούνκερς 52, μετά τις πρώτες ημέρες σκληρών μαχών. Άλλοι μεταφέρθηκαν με ετερόκλητους στολίσκους καϊκιών και άλλων ελαφρών σκαφών.



Στα φωτογραφικά ντοκουμέντα των Γερμανών πολεμικών ανταποκριτών καταγράφεται η βιαιότητα των μαχών και οι καταστροφές, φαίνεται όμως και μια εικόνα της Κρήτης όπως ήταν πριν από 72 χρόνια. Εικόνες που μας βοηθούν να μην ξεχνούμε το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Κρητικοί για να διατηρήσουν αλώβητη την αξιοπρέπειά τους και ελεύθερο τον τόπο τους. Εικόνες μνήμης, όπως εκείνες που δείχνουν τις εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων από τους Γερμανούς, μεταξύ των οποίων και η σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων, η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων που καταγράφηκε στην Ευρώπη κατά το Β’ Παγκόσμιο. Εικόνες φρίκης που μιλούν  από μόνες τους.

Η «ταυτότητα» της Μάχης της Κρήτης
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20 Μαΐου-1 Ιουνίου 1941
ΝΕΚΡΟΙ/ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ/ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ (στρατιώτες):
6.698 Γερμανοί
5.479 Σύμμαχοι (Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί κ.α.)
1.250 Έλληνες
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
17.000 περίπου (Σύμμαχοι και Έλληνες)

Οι ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη
Η Κρήτη πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος, καθώς οι Γερμανοί επιδόθηκαν σε μαζικές δολοφονίες αμάχων, ως αντεκδίκηση για την αντίσταση των κατοίκων του νησιού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο αριθμός των εκτελεσθέντων ανέρχεται στους 6.593 άνδρες, 1.113 γυναίκες και 869 ανήλικους, ενώ οι ίδιοι οι Γερμανοί κατέγραψαν 3.474 ως εκτελεσθέντες για αντίποινα και πλέον των 1000 θυμάτων σε μαζικές σφαγές το 1944. Κανένας Γερμανός δεν καταδικάστηκε μετά το τέλος του πολέμου για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κρήτη.

Η σφαγή αμάχων στο Κοντομαρί Χανίων
Φρίκη προκαλεί το συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ του πολεμικού ανταποκριτή Φραντς-Πέτερ Βάιξλερ που καταγράφει καρέ-καρέ τη μαζική δολοφονία κατοίκων του Κοντομαρίου Χανίων στις 2 Ιουνίου του 1941, μόλις μια ημέρα μετά την κατάληψη της Κρήτης και την παύση των εχθροπραξιών. Είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας των Γερμανών το γεγονός ότι ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος Χορστ Τρέμπες, τιμήθηκε με το Σταυρό των Ιπποτών, για τη «δράση του στην Κρήτη». Την ίδια μέρα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 49 άνδρες στον Αλικιανό, 12 στην Αγιά και 25 στον Κυρτομάδο. Την επόμενη, οι ναζί εκτέλεσαν 180 κατοίκους του Καντάνου, σφάγιασαν τα ζώα και έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού, προμηνύοντας με τον πιο βάρβαρο τρόπο αυτά που θα επακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία της Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.