Translate

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Νέα στοιχεία για το θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν


Άγνωστες λεπτομέρειες για το θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν αποκάλυψε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ένας συνάδελφός του, ο Αλεξέι Λεόνοφ, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο Διάστημα το 1965.

Πέρασαν σαράντα πέντε και πλέον χρόνια από την 27η Μαρτίου του 1968, όταν ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο Διάστημα σκοτώθηκε ακαριαία μαζί με τον συγκυβερνήτη του, όταν το πολεμικό αεροσκάφος τους, τύπου Mig-15, συνετρίβη λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Λεόνοφ, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν από τις σοβιετικές αρχές να διαλευκάνουν το μυστήριο της συντριβής του Γκαγκάριν, ένα άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Su-15 πέρασε -κατά παράβαση όλων των κανονισμών- πολύ κοντά από εκείνο του διάσημου Ρώσου κοσμοναύτη, με αποτέλεσμα το Μιγκ να πέσει σε περιδίνηση από τα αέρια του μετακαυστήρα του Σουχόι και να καταπέσει ακυβέρνητο στο έδαφος. «Κωδικός 645, αποστολή εξετελέσθη, αρχίζουμε τη διαδικασία προσγείωσης». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Γκαγκάριν, 55 δευτερόλεπτα πριν ακουστούν δύο ξεχωριστές εκρήξεις. «Ακόμα και στην επίσημη αναφορά γράφτηκε ότι οι εκρήξεις ήταν με διαφορά 15-20 δευτερολέπτων η μια από την άλλη, η αλήθεια όμως είναι ότι ο χρόνος ήταν πολύ λιγότερος. Πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η πρώτη έκρηξη ακούστηκε όταν το Σουχόι 15 έσπασε το φράγμα του ήχου και η δεύτερη προκλήθηκε από τη συντριβή του Μιγκ 15 του Γκαγκάριν στο έδαφος με ταχύτητα 750 χιλιομέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λεόνοφ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επίσημης έρευνας, η συντριβή του Γκαγκάριν οφειλόταν στην προσπάθειά του να αποφύγει ένα «ξένο αντικείμενο», όπως ένα σμήνος πτηνών, ή ένα αερόστατο. Ο Λεόνοφ χαρακτήρισε «ελάχιστα πειστική» την επίσημη αιτιολογία και συμπλήρωσε ότι μπορεί να γινόταν πιστευτή από κάποιον που δε γνωρίζει πολλά για τα πολεμικά αεροσκάφη, όχι όμως και στον κύκλο των πιλότων και των κοσμοναυτών, όπως ονομάζονταν οι αστροναύτες στη Σοβιετική Ένωση.

Ο Λεόνοφ θεωρεί ότι, παρά τις θεωρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, από… κυνήγι ελαφιών, μέχρι τη μέθη του Γκαγκάριν και από απώλεια των αισθήσεων λόγω υποξίας, μέχρι σαμποτάζ από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης επειδή ο Γκαγκάριν επισκίαζε σε δημοφιλία τα στελέχη του κομμουνιστικού καθεστώτος, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή. Το μόνο που δεν αποκάλυψε είναι το όνομα του πιλότου του Σουχόι: «Σήμερα είναι 80 ετών και είναι ακόμα ζωντανός, αν και η υγεία του έχει επιδεινωθεί τελευταία. Μετά από τόσα χρόνια, δε νομίζω ότι χρησιμεύει σε κάτι να πούμε το όνομά του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.