Translate

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ο πλανήτης μας, μέσα από τους σεισμούς και τον... ηλεκτρισμό





Ο παγκόσμιος χάρτης με τα επίκεντρα 203.186 επισκέψεων του… Εγκέλαδου από το 1898 μέχρι σήμερα, όπως έχουν καταγραφεί από το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ είναι το τελευταίο δημιούργημα του «οπτικοποιού δεδομένων» Τζον Νέλσον. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός σχεδιαστής πρωτοτυπεί με τις εργασίες του, καθώς αντίστοιχοι χάρτες που έχει φιλοτεχνήσει κατά το παρελθόν περιλαμβάνουν πληθώρα άλλων φυσικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές. «Ένας κατάλογος συμβάντων πολλές φορές δεν αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος της φυσικής δραστηριότητας του πλανήτη μας και έτσι ξεκίνησα να συνδυάζω δεδομένα με εικόνες, έτσι ώστε να είναι εύκολα κατανοητή σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης η μοναδικότητα της Γης». Με βάση τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των δονήσεων, η περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού έχει την… πρωτοκαθεδρία στους σεισμούς, ενώ και η Ελλάδα ξεχωρίζει στην Ευρώπη.


Η Globaia είναι ένας επιστημονικός οργανισμός που μελετά τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη μας. Προέρχεται από το «Globe», δηλαδή «σφαίρα» και «Gaia» από την αρχαιοελληνική λέξη «Γαία». Η γεωλογική περίοδος ονομάζεται ανεπίσημα «Ανθρωπόκαινος», από την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη μέχρι τις μέρες μας.  Αντικείμενο των τελευταίων έργων του Γάλλου Φελίξ Φαράν-Ντεσέν είναι ο ηλεκτροφωτισμός, όπως προκύπτει από δορυφορικές εικόνες, ο οποίος καταγράφει με τον πιο… φωτεινό τρόπο τις ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και του αναπτυσσόμενου κόσμου, αλλά και τις διαφορές μεταξύ χωρών που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό χώρο. «Υπάρχουν περιοχές που φαίνονται τελείως σκοτεινές, όπως η Αφρική, μεγάλο μέρος της Ασίας, η Νότια Αμερική και η Αυστραλία, σε αντίθεση με την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία», αναφέρει ο Φαράν-Ντεσέν και συμπληρώνει: «Η ποσότητα ηλεκτρισμού που ξοδεύει μια μεγαλούπολη στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη αντιστοιχεί με την ετήσια κατανάλωση μιας χώρας στην Αφρική ή την Ασία. Αυτό δείχνει τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν, αλλά και την αλόγιστη χρήση ενέργειας με δραματικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.