Translate

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το "Υδρόπτερο", το πιο γρήγορο ιστιοφόρο που... πετάει


Σε λίγες ημέρες, ένα… αλλόκοτο σκάφος θα αποπειραθεί να διανύσει την απόσταση ανάμεσα στο Λος Άντζελες και τη Χαβάη, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ονομάζεται «Υδρόπτερο», είναι ιστιοφόρο, βασίζεται σε μια ιδέα του Αρχιμήδη και πλέει… πετώντας στα κύματα, με ταχύτητα που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, χάρη στις επαναστατικές πτέρυγες που αφήνουν μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα του κύτους του να αγγίζουν στο νερό.

Ο εμπνευστής του υβριδίου αεροσκάφους και ιστιοφόρου είναι ο Γάλλος Αλέν Τεμπό, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια αναζητά το «ιερό δισκοπότηρο» της πλεύσης πάνω από τα κύματα με μόνη βοήθεια εκείνη του… Αιόλου. Με επιδόσεις που θα ζήλευαν πιλότοι της Formula 1, το Υδρόπτερο μπορεί να επιταχύνει από 20 στους 45 κόμβους, από 37 σε 83 χιλιόμετρα δηλαδή, σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. «Αυτός είναι και ο λόγος που μόλις πιάσουμε καλό άνεμο, η πρώτη οδηγία είναι “προσδεθείτε”», αναφέρει χαριτολογώντας ο Τεμπό.

Από τα πρώτα σχέδια το 1985 μέχρι σήμερα, το «Υδρόπτερο» έχει περάσει κυριολεκτικά από 1000 κύματα. «Οι πτέρυγές του πρέπει να αντέχουν πιέσεις διπλάσιες εκείνων που υπόκεινται τα φτερά ενός πολεμικού αεροσκάφους, λόγω της πυκνότητας της θάλασσας σε σύγκριση με τον αέρα, αλλά και των απότομων αλλαγών κατεύθυνσης», σημειώνει ο Τεμπό και συμπληρώνει: «Για τον απόλυτο έλεγχο του σκάφους σχεδιάσαμε σχεδόν εξαρχής ένα πλαίσιο απορρόφησης κραδασμών, το οποίο μοιάζει με το σύστημα προσεδάφισης του διαστημικού θαλαμίσκου που θα επισκεφθεί τον πλανήτη Άρη τον Αύγουστο».

ΑΡΙΘΜΟΙ
Μήκος: 18,28 μέτρα
Βάρος: 7,5 τόνοι
Ύψος καταρτιού: 28 μέτρα
Συνολικό εμβαδόν πανιών: 365 τ.μ.
Μέγιστη ταχύτητα: 51 κόμβοι (σχεδόν 100 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Δείτε εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.