Translate

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μυστικοί πράκτορες διαβάζουν τι γράφεις…

Η CIA επενδύει σε λογισμικό παρακολούθησης του Διαδικτύου

Η νέα... τρομοκρατία κρύβεται στο Διαδίκτυο και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, εναρμονιζόμενες με το κλίμα της εποχής, στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό. Η διαβόητη CIA, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αλλά μάλλον ακριβείς πληροφορίες, έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον και αποφάσισε να επενδύσει σε ένα ειδικό λογισμικό σάρωσης ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο εντοπίζει τι γράφεται σε πραγματικό χρόνο, με βάση κάποιες λέξεις-κλειδιά και τα ταξινομεί σε διάφορες κατηγορίες, όπως «θετικά», «ουδέτερα» και «αρνητικά» σχόλια.

Από κει και πέρα, δουλειά των πρακτόρων είναι να αξιολογήσουν το υλικό, να δουν τι επίπεδο απειλής αντιπροσωπεύει και βέβαια να εντοπίσουν ποιο φυσικό πρόσωπο κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου.

Το πρόγραμμα ονομάζεται “Visible” (ορατός) και μπορεί να επεξεργάζεται εκατομμύρια αναρτήσεις το δευτερόλεπτο. Αναλυτές σημειώνουν ότι η πρακτική αυτή είναι «συνήθης», από τη στιγμή που αναλύονται δεδομένα που κυκλοφορούν ελεύθερα στον παγκόσμιο ιστό και δεν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών.

Το Visible ήδη επεξεργάζεται στοιχεία σε 12 γλώσσες, μεταξύ των οποίων αραβικά, ισπανικά και γαλλικά.

Η τάση των μυστικών υπηρεσιών διαφόρων κρατών να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες της τεχνολογίας προς όφελος της ασφάλειας, θέτει και κάποια ερωτήματα, μέχρι ποιου σημείου είναι θεμιτή η παρακολούθηση του Διαδικτύου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ας αποφεύγετε να γράφετε για… «σεξοβόμβες», για να μη σας τσιμπήσει ο… σούπερ κοριός.

ΠΗΓΗ: In-Q-Tel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.