Translate

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Δεν έχουν δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται άνθρωποι...

Στα «ψιλά» της επικαιρότητας πέρασε πριν από μερικές μέρες η είδηση για το φρικτό βασανισμό ενός αλόγου από ένα δίποδο ον. Εδώ άνθρωποι βασανίζουν ανθρώπους θα μου πείτε, με ένα άλογο θα ασχολούμαστε; Και όμως, η συμπεριφορά μας προς τα ζώα δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων δυστυχώς δεν είναι σπάνιο στη χώρα μας. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που βγάζουν το χειρότερο εαυτό τους στα ζώα, είτε ρίχνοντας φόλες, είτε πατώντας τα σκόπιμα με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας τρόπους που θα άφηναν έκπληκτο ακόμα και τον… Χίτλερ. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο και φωτογραφίες από βασανιστήρια που έκαναν διάφοροι σε άμοιρα ζώα. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί από τους δράστες είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα κομπάζουν για τα «κατορθώματά» τους.

Έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου η εικόνα –πριν από μερικά χρόνια- ενός γάιδαρου σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, ο οποίος ήταν δεμένος για μέρες σε έναν πάσαλο στη μέση του πουθενά. Έτυχε να γνωρίζω τον ιδιοκτήτη του και τον ρώτησα γιατί τον έχει αφήσει εκεί. Η απάντησή του με σόκαρε: «Άχρηστο είναι πια, δεν μπορεί να κουβαλήσει, το άφησα να ψοφήσει».

Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει ότι «το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα». Δυστυχώς, φαίνεται ότι ως λαός, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.