Translate

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Βίοι παράλληλοι;

Το Κιργιστάν είναι μια πρώην σοβιετική Δημοκρατία στο κέντρο της Ασίας. Από το 1991 είναι ανεξάρτητη, αν και ποτέ της δεν κατάφερε να απογαλακτιστεί από τη «μητέρα Ρωσία», όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη ανατροπή του καθεστώτος του εκλεγμένου το 2009 -και μάλιστα με ποσοστό που ξεπερνούσε το 90%, αν σας λέει κάτι αυτό- προέδρου της Κουρμαμπέκ Μπακίγεφ.

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ εκτιμήσεις μιλούσαν για μια εξέγερση των κατοίκων κατά της διαφθοράς και του δυσβάστακτου κόστους ζωής. Στην πορεία, όμως, φάνηκε ότι άλλα ήταν τα κίνητρα πίσω από την ανατροπή του Μπακίγεφ, ο οποίος έδωσε -εκών άκων- τη θέση του στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα: Τα στρατηγικά οφέλη ύπαρξης μιας βάσης σε μια έκταση που συνορεύει με την Κίνα και είναι σε απόσταση αναπνοής από το Αφγανιστάν και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής είναι προφανή. Μέχρι το 1991, μόνο μια στρατιωτική βάση λειτουργούσε στη χώρα, αυτή των Σοβιετικών. Μετά την κατάρρευση, όμως, του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι ΗΠΑ βρήκαν… πεδίο δόξης λαμπρόν και έφτιαξαν κι εκείνοι μια… βασούλα στην περιοχή. Ετσι, ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος με γαλιφιές και τερτίπια καθυστερούσε την απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης, με συνοπτικές διαδικασίες αντικαταστάθηκε από μια κυρία που φαίνεται ότι είναι πιο… υπάκουη.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ -καμία σχέση με το μακρινό Κιργιστάν- χορεύει στο ρυθμό του ΔΝΤ και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ενώ οι φουκαριάρηδες… ιθαγενείς αγανακτούμε με τη διαφθορά και το αφόρητο κόστος ζωής. Πάλι καλά, δηλαδή, που το Αφγανιστάν είναι μακριά και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι είναι… φίλοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.