Translate

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Προτεκτοράτον "η φαλιρισμένη Ελλάς"

Μια απλοϊκή εξήγηση για τα αίτια που οδήγησαν την εθνική οικονομία σε κατάρρευση και τη χώρα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτροπείας από τις «προστάτιδες» Δυνάμεις, το οποίο αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία, είναι ότι μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, κάποια στιγμή η «φούσκα» θα έσκαγε. Έτσι, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσουν και τα ευρήματα έρευνας που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σύμφωνα με την οποία έξι στα δέκα νοικοκυριά έχουν χρέη από δάνεια.

Εύλογα τα χρέη για την εξασφάλιση βασικών αναγκών, όπως η απόκτηση πρώτης κατοικίας, ή ακόμα και για τη κάλυψη των εξόδων επιβίωσης, καθώς ο μισθός για το 14% των ερωτηθέντων δεν έφτανε για όλο το μήνα. Από την άλλη πλευρά όμως, ποιος ξεχνάει τα εορτοδάνεια, τα διακοποδάνεια, τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου και τα κάθε λογής καταναλωτικά δάνεια που παρείχαν αφειδώς οι τράπεζες και βεβαίως έσπευδαν να αποκτήσουν οι συνηθισμένοι στη… χλιδή συνέλληνες;

Σήμερα, ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνει ότι στους επόμενους μήνες δε θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των δανείων, ενώ οκτώ στους δέκα, με καθυστέρηση πληρωμών μεγαλύτερη των έξι μηνών, δηλώνει ότι είχε πάρει καταναλωτικό δάνειο.

«Να απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα»: Δυστυχώς δεν το έχει πει κάποιος φιλόσοφος, ώστε να αποκτήσει ένα διάσημο τσιτάτο το άρθρο αυτό, αλλά είναι μια παροιμία που αποκτά ένα επίκαιρο νόημα.

Τελικά, η ελληνική οικονομία είναι «κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν» με την τσέπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων: Ταπί και πανικοβλημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.