Translate

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Των αυτοδυτών οι κοινότητες

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι ακτογραμμές ξεπερνούν τα 15 χιλιάδες χιλιόμετρα –το μεγαλύτερο μήκος ακτών πανευρωπαϊκά- η αυτόνομη κατάδυση ήταν περίπου «απαγορευμένη» μέχρι πριν από λίγα χρόνια, καθώς η νομοθεσία δεν επέτρεπε τις υποβρύχιες… βόλτες, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία.
Αυτό το παράδοξο και αντιαναπτυξιακό καθεστώς απαγόρευσης άλλαξε με το νόμο 3409/2005 «Καταδύσεις Αναψυχής και Άλλες Δραστηριότητες», με τον οποίο οι καταδύσεις από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου επιτρέπονται σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα Θαλάσσια Πάρκα Αλοννήσου και Ζακύνθου.
Οι Έλληνες αυτοδύτες μπορούν πλέον να εξασκήσουν το χόμπι τους νόμιμα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως το υποβρύχιο ψάρεμα με συσκευές αυτόνομης κατάδυσης, μια συνήθεια κάποιων ανέντιμων, η οποίοι δυστυχώς αμαυρώνουν με τη συμπεριφορά τους χιλιάδες ερασιτέχνες αυτοδύτες που σέβονται το περιβάλλον, ή την ανέλκυση αρχαίων -ή μη- αντικειμένων από ναυάγια. Αντιθέτως, η παρουσία συνειδητοποιημένων ερασιτεχνών αυτοδυτών έχει πολλά θετικά αποτελέσματα: Γίνονται οι ίδιοι προστάτες της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ενάλιου πλούτου της πατρίδας μας.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των πιστοποιημένων αυτοδυτών στην Ελλάδα ξεπερνά τις 100 χιλιάδες, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, ενώ ο δείκτης ατυχημάτων παραμένει εντυπωσιακά χαμηλός –είναι στατιστικά πιο πιθανό να πέσετε θύμα τροχαίου, παρά να τραυματιστείτε κάνοντας κατάδυση. Τα περισσότερα άλλωστε κρούσματα τραυματισμών από τις καταδύσεις αναφέρονται σε περιπτώσεις που δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες ασφαλείας και αφορούν σε συντριπτικό ποσοστό αυτούς που ψαρεύουν παράνομα με μπουκάλες.
Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» χωρών όπως η Μάλτα και η Αίγυπτος και εκατοντάδες χιλιάδες δύτες με τις οικογένειές τους από όλη την Ευρώπη επισκέπτονται τα υποβρύχια… θέλγητρα. Αν και στην Ελλάδα ακόμα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον… τροχό, υπάρχουν πολλές καταδυτικές κοινότητες που προβάλλουν τα θετικά της αυτόνομης κατάδυσης, προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους, διοργανώνουν σεμινάρια οικολογικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημερώνουν την πολυπληθή καταδυτική οικογένεια της χώρας μας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Πολλές καταδυτικές κοινότητες, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, φιλοξενούν τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αυτοδύτες, παρέχοντάς τους βήμα έκφρασης και προβληματισμού για τα ζητήματα που τους αφορούν. Αν θέλετε να μάθετε τα «μυστικά» της αυτόνομης κατάδυσης, να γνωρίσετε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που ασχολούνται με το χόμπι αυτό και να πληροφορηθείτε για τα τεκταινόμενα στο χώρο, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τους Συλλόγους που σταχυολογήσαμε και παραθέτουμε:

Σύλλογος Καταδύσεων Αναψυχής http://www.rsdc.gr

O Σύλλογος Καταδύσεων Αναψυχής είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο. Δημιουργήθηκε στο νομό Ημαθίας το 2001 από μια παρέα αυτοδυτών με κίνητρο την αγάπη για την θάλασσα και το υποβρύχιο περιβάλλον. Ασχολείται αποκλειστικά με την αυτόνομη κατάδυση αναψυχής. Παράλληλα στήριξε και το έργο της Mom http://www.mom.gr/ για την διάσωση της μεσογειακής φώκιας. Πραγματοποιεί καταδυτικές εκδρομές, σεμινάρια, εκδηλώσεις, ημερίδες και παρουσιάσεις. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΣΚΑ είναι ότι δημιούργησε καταδυτική και καλώ εννοούμενη οικολογική συνείδηση σε εκατοντάδες φίλους της θάλασσας.
Ο ΣΚΑ βρίσκεται σε συνεργασία με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ημαθίας και κάνει προσπάθειες να ενταχθεί στο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας για εθελοντικές υποβρύχιες υπηρεσίες σε λίμνες και ποτάμια του νομού. Παράλληλα προσφέρει κοινωνικό έργο με την μορφή του εθελοντισμού για οτιδήποτε χρειαστεί υποβρυχίως. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ελληνική Αστυνομία και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νομού σε διάφορα θέματα έρευνας και διάσωσης.
Διαθέτει αυτονομία και πληρότητα σε θέματα εξοπλισμού, όπως αεροσυμπιεστή υψηλής πίεσης πλήρωσης φιαλών, πλήρη εξοπλισμό καταδύσεων, συστήματα υποστήριξης επιφανείας, συστήματα παροχής πρώτων βοηθειών, συμβατικό φουσκωτό σκάφος, Τα μέλη του είναι όλοι πτυχιούχοι αυτοδύτες όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων εκπαίδευσης.

Ένωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης www.thessalonikidiveclub.gr

Από τους παλιότερους συλλόγους αυτόνομης κατάδυσης στην Ελλάδα, συμπληρώνει αισίως τα 28 χρόνια προσφοράς, καθώς ιδρύθηκε το 1982, σε μία εποχή που η αυτόνομη κατάδυση στη Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να κάνει τα πρώτα της βήματα. Σήμερα η ΕΑΘ προσφέρει στον ερασιτέχνη αυτοδύτη τη δυνατότητα της καταδυτικής παρέας, της ανταλλαγής εμπειριών και της συνεχούς βελτίωσης της γνώσης μέσα από την εκπαίδευση.
Για το επόμενο διάστημα η ΕΑΘ προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων:
α)Ομιλία παρουσίαση με θέμα :"Υποβρύχιο Περσευς" τη Δευτέρα 26/4/2010 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ,ομιλητής Κώστας Θωκταρίδης.
β)Συμμετοχή της ΕΑΘ στον καθαρισμό του βυθού και της ακτής στα "Ψακούδια Δήμου Ορμύλιας Χαλκιδικής" 8/9-Μαϊου 2009.
β)Συμμετοχή της ΕΑΘ στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -Ιούνιος 2010 με καθαρισμό βυθού.
γ)οργάνωση "καταδυτικού κάμπιγκ" το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 22/23/24-5-2010 στη Χαλκιδική με πολλές καταδύσεις.
δ)εκπαίδευση των μελών της ΕΑΘ από το ΕΚΑΒ ,σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών ,ΚΑΡΠΑ χρήση απινιδωτή.

Ομάδα Αυτοδυτών «Τhe Abyss Club» www.theabyss.gr

Στην ιστοσελίδα της «Αβύσσου» θα βρείτε πολλά χρήσιμα στοιχεία, τα οποία απευθύνονται τόσο στους ερασιτέχνες αυτοδύτες, όσο και στους επαγγελματίες, που απασχολούνται με υποθαλάσσια έργα, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «ΤΗΘΥΣ» www.scubadive.gr

O μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ" ιδρύθηκε το 2007 από μια ομάδα αυτοδυτών, που τους ενώνει το πάθος τους για την κατάδυση και η αγάπη τους για το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι στόχοι του συλλόγου είναι:
α) Η προάσπιση των συμφερόντων των ερασιτεχνών αυτοδυτών.
β) Η ανάπτυξη και η διάδοση της αυτόνομης κατάδυσης .
γ) Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου πάνω σε θέματα της αυτόνομης κατάδυσης.
δ) Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ερασιτέχνες αυτοδύτες από τους παροχείς των αντίστοιχων υπηρεσιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την Ελληνική και την διεθνή πρακτική.
ε) Η προστασία των Ελληνικών θαλασσών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των λιμνών, των ποταμών και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, με σχετικές ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές.
στ) Η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού .
ζ) Η ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικών με την αυτόνομη κατάδυση.
Στην ιστοσελίδα του συλλόγου θα βρείτε πολλά χρήσιμα στοιχεία για τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που προγραμματίζονται στο εγγύς μέλλον.

Ομάδα Sea Gate www.sea-gate.gr

Σκοπός της δημιουργίας του Seagate είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη και την προώθηση της κατάδυσης αλλά και η συνεχής ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην προστασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος. To Seagate δεν είναι μια απρόσωπη διαδικτυακή κοινότητα αυτοδυτών, αλλά ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον στο οποίο συμμετέχουν ενεργά τα μέλη του, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές ημερίδες, σεμινάρια, καταδύσεις, εκθέσεις, ταξίδια και άλλες εκδηλώσεις. Ήδη προγραμματίζεται για 5η φορά ταξίδι στο εξωτερικό για καταδύσεις αναψυχής σε προορισμούς όπως η Μάλτα, η Ερυθρά, η Ταϊλάνδη, το Μπαλί, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται συχνές εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Η θεματολογία του Sea-Gate.gr στηρίζεται σε αρθρογραφία και ειδήσεις των γνωστότερων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, σε καταξιωμένα πρόσωπα που ασχολούνται με την θάλασσα και την κατάδυση καθώς επίσης και σε άρθρα από τις εμπειρίες της ομάδας ή των μελών του . Το Sea-gate.gr συμμετέχει ενεργά σε εθελοντικά προγράμματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων ειδών σε συνεργασία με συλλόγους και καταδυτικά κέντρα ενώ έχει δραστηριοποιηθεί στην προώθηση της κατάδυσης στο εξωτερικό. Κάποια από τα θέματα που φιλοξενούνται στις σελίδες του Sea-Gate.gr περιλαμβάνουν την ενημέρωση για εκπαίδευση, καταδυτικούς προορισμούς, βίντεο, φωτογραφίες, καταδυτικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικά σεμινάρια, καταδυτικά κέντρα και σχολές, ειδικές προσφορές , πληροφοριακό υλικό για το θαλάσσιο περιβάλλον και τον υποβρύχιο κόσμο, συνεντεύξεις , αφιερώματα


Hellenic Underwater Times www.huts.gr

Τα «Ελληνικά Υποβρύχια Χρονικά» είναι μια διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και διαλόγου, γύρω από τα θέματα που απασχολούν τον Έλληνα ερασιτέχνη αυτοδύτη. Ιστορικά στοιχεία, περιγραφές καταδυτικών εξορμήσεων και το πρώτο αμιγώς καταδυτικό διαδικτυακό ραδιόφωνο στη διεύθυνση www.huts-radio.gr είναι μερικές μόνο από τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Συλλόγου.

Ομάδα φωτογράφησης ναυαγίων www.sea-wrecks.gr

Η καταδυτική αυτή ομάδα αποτελείται από αυτοδύτες που μοιράζονται την κοινή τους αγάπη για την θάλασσα και την κατάδυση. Κύριος στόχος των μελών της ομάδας είναι η επίσκεψη και ανάδειξη των αμέτρητων ναυαγίων της χώρας μας, σεβόμενοι πάντα την ιστορία που τα συνοδεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.