Translate

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Εξερευνήσεις και ανακαλύψεις στον Κόλπο της Σούδας - ο δύτης Νικόλας Γιαννουλάκης και τα ναυάγια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Το γερμανικό καταδιωκτικό Bf109 που εντόπισε ο Νικόλας Γιαννουλάκης στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη
O δύτης Νικόλας Γιαννουλάκης από τα Χανιά της Κρήτης έχει εντοπίσει ναυάγια από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, φωτίζοντας με τις υποβρύχιες έρευνές του άγωστες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας του νησιού.

Ο αυτοδύτης από τα Χανιά της Κρήτης Νικόλας Γιαννουλάκης
Ένα γερμανικό καταδιωκτικό Bf109 και το ναυάγιο ενός πλοίου 130 μέτρων, πιθανότατα το "Κυριακή", είναι δύο ιστορικά τεκμήρια του Πολέμου, όπως αυτός εκτυλίχθηκε στο νησί της Κρήτης.


"Το 2012, σε συζήτηση με ντόπιους, πληροφορήθηκα για την ύπαρξη ενός αεροπορικού ναυαγίου κάπου στον κόλπο της Σούδας",

αναφέρει στο pierrekosmidis.blogspot.com και στο WW2 Wrecks in Greece o Νικόλας Γιαννουλάκης και συμπληρώνει: 


"Μετά από πολύμηνη έρευνα, σε αρχεία αλλά και υποβρυχίως, καταφέραμε να εντοπίσουμε το αεροπλάνο σε βάθος περίπου 40 μέτρων. Σε συνεννόηση  με ομάδα δυτών από την Αθήνα πραγματοποιήθηκε έρευνα πεδίου με σκοπό την αποτύπωση, καταγραφή και ταυτοποίηση του ναυαγίου." 

(Διαβάστε ΕΔΩ την "Οδύσσεια" του γερμανού πιλότου του συγκεκριμένου Bf109 από την Κρήτη στην Αυστραλία)


Ο Νικόλας Γιαννουλάκης είχε από μικρός το "μικρόβιο" της εξερεύνησης και όταν ξεκίνησε τις καταδύσεις άρχισε να ανακαλύπτει τις υποβρύχιες ομορφιές του τόπου του. 


"Από τότε που ξεκίνησα την κατάδυση άρχισε και η εξερεύνηση, εντοπίζοντας νέα ναυάγια, υποβρύχιες σπηλιές και καταδυτικά σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνδυάζοντας παράλληλα την προσωπική μου αναζήτηση ικανοτήτων, δεξιοτήτων και  μοναδικών συναισθημάτων που προσφέρει η αυτόνομη κατάδυση", σημειώνει ο κ. Γιαννουλάκης.


Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανάγκης για εξερεύνηση καλύπτεται από τις καταδύσεις στη Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και μέσα από αυτές τις υποβρύχιες εξερευνήσεις αποκαλύφθηκαν διάφορα ναυάγια,  ένα εκ των όποιων είναι και το γερμανικό καταδιωκτικό Bf109 στο Καλάμι της Σούδας.


"Είναι πραγματικά μοναδικά τα συναισθήματα  τη στιγμή που ανακαλύπτεις κάτι που ίσως κανείς δεν έχει δει για πολλά χρόνια, από τότε δηλαδή που το αεροσκάφος αυτό καταρρίφθηκε και κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σούδας το 1941", τονίζει ο κ. Γιαννουλάκης και συμπληρώνει: 

"Μπορεί να είναι κάτι μικρό ή και πολύ μεγάλο, δεν έχει τόση σημασία τη στιγμή εκείνη το μέγεθος, αλλά η επίτευξη του στόχου, δηλαδή η ανάγκη για εξερεύνηση!" 


Εκτός όμως από το αεροναυάγιο του Bf109, ο κ. Γιαννουλάκης πιστώνεται και με τον εντοπισμό και την πιθανή ταυτοποίηση ενός ακόμα ναυαγίου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη.


Ένα ναυάγιο μήκους 130 μέτρων και πλάτους 17,5 βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή του Καλαμιού της Σούδας, σε βάθος από 68 μέχρι 88 μέτρα. 

"Ένα ακόμα ναυάγιο που καταδύθηκα πρώτος μετά από τη βύθισή του είναι και ένα φορτηγό πλοίο του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, αν και δε μπορούμε να πούμε ποιο ακριβώς είναι με απόλυτη βεβαιότητα."


"Με τη βοήθεια του φίλου μου Δημήτρη Γκαλον καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για το «Κυριακή». Αξίζει να σημειώσω πως στο συγκεκριμένο ναυάγιο δεν υπήρξαν νεκροί από τη βύθιση του πλοίου". επισημαίνει ο κ. Γιαννουλάκης.


"Σε αυτό το ναυάγιο πραγματοποιούμε τεχνικές καταδύσεις με μικτά αέρια (TRIMIX), δεδομένου ότι το βάθος είναι αρκετά μεγάλο" επισημαίνει ο κ. Γιαννουλάκης.


"Λόγω του μεγέθους και της καλής κατάστασης του ναυάγιου οι καταδύσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακές, αν και λόγω του βάθους και της συνήθως μέτριας έως κακής ορατότητας οι δύτες πρέπει να είναι αρκετά έμπειροι", τονίζει ο κ. Γιαννουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.