Translate

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Δρ. Innes McCartney, ο άνθρωπος των 100 ναυαγίων του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου



Ο Δρ. Innes McCartney, BA (Hons), ΜΑ, ΜΑ, PhD. Επίτιμος Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Αρχαιολογίας, Ανθρωπολογίας και Εγκληματολογικών Επιστημών στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Bournemouth, είναι ενάλιος αρχαιολόγος, αυτοδύτης και συγγραφέας που ειδικεύεται στην υποβρύχια και τη ναυτική ιστορία.



Ο Δόκτωρ McCartney, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, έχει ειδικευτεί στην ανακάλυψη και την ταυτοποίηση ναυαγίων του εικοστού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των ναυαγίων της Μάχης της Γιουτλάνδης, αλλά και πολλά βρετανικά και τα γερμανικά υποβρύχια του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Εμφανίζεται τακτικά σε ντοκιμαντέρ και είναι δημοφιλής ομιλητής σε συνέδρια.

Ένα βασικό στοιχείο της δουλειάς του είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ της αρχαιολογίας και των ιστορικών αφηγήσεων των ναυαγίων και το πως οι διαφορές που προκύπτουν, συχνά αμφισβητούν την ιστορική καταγραφή.

Ο Innes έχει ανακαλύψει πολλά ιστορικά ναυάγια και είναι επίσης ο πρώτος δύτης που καταδύθηκε και στα τρία από τα μεγαλύτερα ιστορικά ναυάγια : Το Βρετανικό (Britannic), το Λουζιτάνια (Lusitania) και το Αντρέα Ντόρια (Andrea Doria) .

O Δρ McCartney μας μιλάει για τα ευρήματα, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια:

Πότε άρχισες να ψάχνεις για ναυάγια και ποιο ήταν το κίνητρό σου;

Άρχισα να ψάχνω για νέα ναυάγια στις αρχές του 1990, κυρίως επειδή υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα ναυάγια γύρω από τη Βρετανία.

Το 1997 άρχισα να ειδικεύομαι στα υποβρύχια, βρετανικά και αγγλικά, του Α' και του Β' Παγκοσμίου και αργότερα στη Μάχη της Γιουτλάνδης, για τους ίδιους λόγους.


Κάθε ναυάγιο έχει τη δική του ιστορία. Πολλές ψυχές έχουν χαθεί στα περισσότερα από αυτά. Πώς νιώθεις όταν πλησιάζεις σε ένα ναυάγιο για πρώτη φορά;

Εξαρτάται από τις συνθήκες του ναυαγίου.

Αν πρόκειται για ένα ναυάγιο, όπως ο στόλος των γερμανικών υποβρυχίων που βυθίστηκε μετά το τέλος του πολέμου, τότε απλά τα εντοπίζω και τα ταυτοποιώ.

Άλλα όμως πολύνεκρα ναυάγια, όπως το Lusitania και  τα πολεμικά πλοία της Ναυμαχίας της Γιουτλάνδης είναι μνημεία και υγροί τάφοι και πέρα ​​από την καταγραφή τους πρέπει πάντα να τα προσεγγίζουμε με σεβασμό στη μνήμη όσων πνίγηκαν.

Για κάποιο λόγο βρήκα τρομακτικό το Lusitania. Δεν θα καταδυόμουν ξανά σε αυτό.


Ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά ναυάγια που έχετε εντοπίσει και γιατί;

Το βρετανικό υποβρύχιο HMS Μ1, επειδή διέθετε πυροβόλο των 12 ιντσών.

Το γερμανικό υποβρύχιο U2504 επειδή ήταν ένα σπάνιο ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο, το SS Armenia και το HSK Komet γιατί μου πήρε πολύ καιρό να το εντοπίσω.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Να εντοπίσω ακόμα περισσότερα ναυάγια και να βρω καλύτερους τρόπους να ερμηνεύσω την ιστορία τους.

Πόσο σημαντικό είναι να διασφαλισθεί η ιστορική μνήμη των ναυαγίων, αλλά και των ανθρώπων που χάθηκαν μαζί τους;

Είναι η πιο σημαντική πτυχή της δραστηριότητάς μου. 

Έχεις τιμηθεί με το βραβείο Reg Vallintine Achievement Award for Historical Diving (Βρετανία, 2014). Πείτε μας λίγο περισσότερα γι 'αυτό.

Το βραβείο δίνεται για την έρευνα στην ιστορία των καταδύσεων.

Τιμήθηκα με το βραβείο αυτό για την έρευνά μου για τους δύτες του βρετανικού Ναυαρχείου που έψαχναν βυθισμένα υποβρύχια τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έρευνά μου βρίσκεται στη σελίδα academia.edu.



Ποιο θα χαρακτηρίζατε ως το «ιερό δισκοπότηρο» των ναυαγίων και γιατί;

Αυτό που ψάχνω σήμερα...


Συνεργάζομαι με τον εκδοτικό οίκο Conway για το βιβλίο μου για τα ναυάγια της Μάχης της Γιουτλάνδης, το οποίο θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2016.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα έργα του Δόκτορος McCartney εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.