Translate

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Λίμνη Ιωαννίνων, 13 Μαρτίου 1941: Η τελευταία πτήση του Τέντι Μπανκς με το Gladiator του




Ο Τέντι Μπανκς, πιλότος της ΡΑΦ, ηλικίας 21 ετών, βρισκόταν στην Ήπειρο ως μέλος της 112ης Μοίρας της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, πετώντας με ένα διπλάνο Gloster Gladiator ΜΚ ΙΙ, με αριθμό N5913.

Έχει ήδη πιστωθεί με δύο επιβεβαιωμένες καταρρίψεις ιταλικών μαχητικών αεροσκαφών και μια ή δύο ανεπιβεβαίωτες.




Στις 13 Μαρτίου του 1941, ο Μπανκς απογειώνεται για μια πτήση ρουτίνας, θέλοντας να δοκιμάσει τον οπλισμό του αεροσκάφους του, πολυβολώντας... πάπιες στη λίμνη Παμβώτιδα, τη γνωστή λίμνη των Ιωαννίνων.



Η μοίρα όμως του επεφύλασσε μια πικρή έκπληξη. 

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ικανοποιητικές και επικρατούσε άπνοια και ο Μπανκς άρχισε να κατεβαίνει προς τη λίμνη. 

Κάτι όμως πήγε στραβά και το αεροπλάνο του με ταχύτητα περίπου 300 μιλίων, αφού πρώτα οι τροχοί του βρήκαν στην επιφάνειά της, "έφερε" μερικές τούμπες και συνετρίβη σε βάθος μόλις τριών μέτρων.

Οι σύντροφοί του, μάρτυρες της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους, έσπευσαν στο σημείο της συντριβής και το μόνο που κατάφεραν ήταν να ανασύρουν το νεκρό πιλότο από τα συντρίμμια. 



Ο άτυχος νέος πιλότος θάφτηκε με όλες τις τιμές, στο νεκροταφείο των Ιωαννίνων.

Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη του συντριβέντος αεροσκάφους, αν δηλαδή ανελκύστηκε, το γεγονός ότι έπεσε σε μικρό βάθος συνηγορεί στην άποψη ότι τα συντρίμμια περισυλλέχθηκαν.

Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα στοιχεία, μπορεί να επικοινωνήσει με το ιστολόγιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.