Translate

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Prelude: Πλώρη για παγκόσμιο ρεκόρ


Το μεγαλύτερο πλωτό στον Κόσμο, με εκτόπισμα 600.000 τόνων, τουλάχιστον πενταπλάσιο δηλαδή από ένα αεροπλανοφόρο, ναυπηγείται στη Νότια Κορέα για λογαριασμό μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας και θα είναι έτοιμο το 2017. 

Πρόκειται για το Prelude, ένα υπερδεξαμενόπλοιο της Shell που δε θα έχει σύστημα πρόωσης και θα ρυμουλκείται στον προορισμό του από άλλα σκάφη, οπότε δεν είναι πλοίο με την τυπική έννοια του όρου. Στόχος είναι να αγκυροβολήσει σε απόσταση 200 περίπου χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Αυστραλίας, έτσι ώστε να λειτουργεί ως πλωτή αποθηκευτική μονάδα για υγροποιημένο φυσικό αέριο. 

Το πλωτό μεγαθήριο θα είναι σε θέση να αντέξει τυφώνες 300 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα ύψους 20 μέτρων, ενώ η διάρκεια «ζωής» του θα είναι 50 χρόνια. Όταν το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Αυστραλία εξαντληθεί, σε 25 περίπου χρόνια όπως εκτιμάται, το Prelude θα ρυμουλκηθεί σε άλλο σημείο της Αυστραλίας, ή στα ανοιχτά της Αφρικής ή της Νότιας Αμερικής. 

Μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων σταθμών πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας, το φυσικό αέριο έχει πλέον γίνει το βασικό καύσιμο για τη χώρα, ενώ και άλλες ασιατικές αγορές έχουν πλέον αυξημένες ανάγκες. 

Με κόστος ναυπήγησης που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 περίπου δις ευρώ, το Prelude είναι «το μέλλον της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα», όπως αναφέρει η Shell, αν και οι αντιδράσεις από περιβαλλοντικές εταιρείες είναι έντονες, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΑΡΙΘΜΟΙ
Το Seawise Giant (πρώην Jahre Viking), το οποίο πουλήθηκε για παλιοσίδερα το 2009,  ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που έχει ταξιδέψει στους Ωκεανούς, με εκτόπισμα 657.000 τόνων. (ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ)
Το Prelude της Shell με πλήρες φορτίο θα έχει εκτόπισμα… μόλις 600.000 τόνους.
Τρία πλοία μεταφοράς κοντέινερ που ναυπηγούνται αυτή την περίοδο στη Νότια Κορέα, θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 18.000 εμπορευματοκιβωτίων το καθένα.
Ο Τιτανικός είχε εκτόπισμα 52.000 τόνων.

1 σχόλιο:

  1. elpizo na katafero na pao na to do apo konta :)


    kai an thes na deis kati allo eksisou entiposiako rikse mia matia: http://www.allseas.com/uk/19/equipment

    ΑπάντησηΔιαγραφή

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.