Translate

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Εντοπίστηκε το ιαπωνικό υποβρύχιο αεροπλανοφόρο (φωτό και βίντεο)


Σε βάθος 700 περίπου μέτρων εντοπίστηκε μετά από 70 σχεδόν χρόνια το ναυάγιο του ιαπωνικού υποβρυχίου κλάσης Ι400, το οποίο είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει τρία αεροσκάφη σε ειδικά υδατοστεγή διαμερίσματα στο κατάστρωμά του. Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, καθώς μόλις τρία του είδους του είχαν κατασκευαστεί από τους Ιάπωνες. 

Ένα από τα θαύματα της ναυπηγικής το υποβρύχιο αυτό είχε τη δυνατότητα να κάνει το γύρο του κόσμου μιάμιση φορά χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ η δυνατότητά του να επιτίθεται κατά στόχων επιφανείας, όσο και να πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις, άνοιξαν το δρόμο για την εξέλιξη των υποβρυχίων που έφεραν πυραύλους τις επόμενες δεκαετίες. 


Η ιστορία του έχει ενδιαφέρον καθώς μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε μεταφερθεί στο Περλ Χάρμπορ, προκειμένου να μελετηθεί από τους αμερικανούς. Ο Ψυχρός Πόλεμος όμως ανέστειλε το σύμφωνο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Ανατολής και Δύσης και έτσι οι αμερικανοί επέλεξαν να το βυθίσουν, παρά να αφήσουν τους Σοβιετικούς να το εξετάσουν.

Μέχρι πρόσφατα η ακριβής τοποθεσία της βύθισής του παρέμενε άγνωστη, καθώς τα έγγραφα της εποχής εκείνης είχαν σημαντικά λάθη. Τελικά εντοπίστηκε χάρη στις προσπάθειες της ΝΟΑΑ, της Διοίκησης Ωκεανογραφίας των ΗΠΑ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Διαβάστε εδώ και εκεί


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.